Gündem Nitelikli köleler!

Nitelikli köleler!

25.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eğitim-Sen’in araştırma görevlileriyle görüşerek hazırladığı rapordan çarpıcı sonuçlar çıktı. Buna göre araştırma görevlilerinin yüzde 52’si ‘getir-götür’, yüzde 37’si ‘sekreterlik’ işi yapıyor

Nitelikli köleler

Eğitim-Sen, üniversitelerde görev yapan araştırma görevlilerinin sorunlarını ve çalışma koşullarını ortaya koymak için bir araştırma yaptı. 38 farklı üniversiteden 138 araştırma görevlisinin katıldığı araştırmada çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Araştırmadan çıkan sonuçlar özetle şöyle:
* Araştırma görevlilerinin yüzde 75’i her sınav döneminde 5 veya daha fazla defa sınav gözetmenliği, yüzde 57’si öğrenci danışmanlığı, yüzde 52’si düzenlenen panel, sempozyum gibi etkinliklerde karşılama ve getir götür işleri yapıyor. Yüzde 37’si bir dönemde üç kez veya daha sık sekreterlik yazıları yazıyor; yüzde 27’si başkasının yerine derse giriyor.
* Yüzde 14.9’u bir dönemde 3 kez veya daha sık gönüllü teklifi dışında kendisinden toplantı veya hocalarla birlikteyken çay, kahve getirmesinin istendiğini; yüzde 11.59’u ise hocaların çocuk, servis, posta, özel misafir gibi özel işlerine gittiğini kaydediyor.
* Araştırma görevlileri, kendilerinden, “sekreterlik işleri, çay kahve servisleri, tanıtım günlerinde hosteslik, kayıt dönemlerinde kayıt memurluğu, fotokopi çekme, bölümün çay şeker peçete işlerini takip etme” gibi işlerin istendiğini belirtiyor.

İtiraza kadro tehdidi
* Yüzde 36’sı herhangi bir özlük hakkı veya karşılık olmadan yaz okulu ve 2. öğretim gözetmenliği yapıyor.
* Yüzde 25’i angarya işlere itiraz edemediklerini söylüyor. Bunun nedeni olarak da sözleşme yenilememe baskısı, cinsel hayatın konuşulması, aşağılanma, ek iş yüklerinin bindirilmesi gibi kaygılarını gösteriyorlar.
* Doktora sonrası üniversitesinde kadro alabileceğini düşünenlerin oranı sadece yüzde 27.
* Araştırma görevlilerinin, araştırma görevliliği tanımlamaları da olumsuz. Bunlardan bazıları şöyle:
* Akademik zincirin son halkası, en güvencesiz evresi”, “profesyonel öğrencilik”, “merdiven altı, kullan-at işçiler”, “nitelikli kölelik”, “araştıramama görevli olma hali”, “memurlaştırılmış burslu öğrencilik.”

Haberin Devamı

Ne kadar angarya varsa yapılıyor

Araştırma görevlilerinin, “Üniversitede çalıştığınız birimlerde karşılaştığınız en olumsuz anlar nelerdi?” şeklindeki soruya verdikleri ilginç yanıtlardan bazıları ise şöyle:
“Hocanın kitabının düzeltmelerini yapma, katıldığı toplantılarda yanında bulunup not tutma, arabasından odaya eşyalarını taşıma, anahtar yaptırma, çiçeğine su verme, saksısını değiştirme, odasını toparlama, yemeğini sipariş etme, doğum günü partisi düzenle, düğün davetiyesi dağıtma ...”