Gündem Nobel ödüllü biyoloğa ‘cinsiyetçilik’ tepkisi

Nobel ödüllü biyoloğa ‘cinsiyetçilik’ tepkisi

11.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kadın bilim insanları eşitsizliklerle mücadele ederken, Nobel ödüllü biyolog Tim Hunt, laboratuvarda çalışan kadınları eleştirilince ağlamakla suçladı. Tepkiler üzerine açıklama yapan Hunt ‘Üzgünüm’ dedi

Nobel ödüllü biyoloğa ‘cinsiyetçilik’ tepkisi

Bilim dünyasında sayılarının azlığıyla birlikte pek çok engelle karşılaşan kadın bilim insanlarına karşı cinsiyetçi yaklaşım sürüyor. Tıp ya da fizyoloji alanında verilen Nobel Ödülü’nün 2001’de kazanan Tim Hunt kadın meslektaşlarını küçümseyen açıklamalar yaptı. 72 yaşındaki İngiliz biyokimyacı, Güney Kore’de Bilim Gazetecileri Kongresi’nde “Kızlarla olan derdimi söyleyim size. Laboratuvarda ortalıkta olduklarında üç şey meydana geliyor. Onlara âşık oluyorsunuz ya da onlar size âşık oluyor ve onları eleştirdiğinizde zaman ağlıyorlar” dedi.

Karma iş ortamına da karşı
Hunt, kadınlarla erkeklerin çalıştığı laboratuvarların ayrılmasını istedi. Hunt’un lafları anında sosyal medyada ve İngiliz basınında yayıldı. Ünlü bilim yazarı Deborah Blum, oturumdan sonra Hunt’a şaka yapıp yapmadığını sorarken, “Ağlayan bir çocuğa benzemediğin için yorumlarıma dayanabileceğini düşünmüştüm” yanıtını aldı.
Daily Beast haber sitesi diğer bilim kadınlarının yaşadığı olayları aktardı. Sussex Üniversitesi’nden Fiona Ingleby’nin araştırmasını gönderdiği bir tıp dergisinden ‘kendine bir erkek bul’ yanıtı aldığı belirtildi.
Yeni yayınlanan bir araştırmaya göre bilim dünyasında çalışanların sadece yüzde 13’ü kadın. Bu son derece az yüzdeyi oluşturan onlarca kadın sosyal medya üzerinden çalışırk görüldükleri fotoğrafları Hunt’a cevap olarak paylaştı. İngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesinin bilim bölümü, Hunt’u ‘kendisine duyulan saygının aynısını kadın meslektaşlarına duymaya’ çağırdı. Yoğun tepki üzerine bir açıklama yapan Hunt, “Birilerini gücendirdiysem üzgünüm” dedi.