Konya NORMAL DOĞUMDA KOL FELCİNE DİKKAT

NORMAL DOĞUMDA KOL FELCİNE DİKKAT

24.05.2015 - 14:41 | Son Güncellenme:

.

NORMAL DOĞUMDA KOL FELCİNE DİKKAT

Konya Özel Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Tunç Cevat Öğün, normal doğum vakalarında görülen bir yaralanma olan “Brakial Pleksus” yaralanmaları olarak da bilinen kol felçli 10 aylık bebeği ameliyat etti. Bebeğin ameliyatının başarılı geçtiği bildirildi.
Prof. Dr. Tunç Cevat Öğün, bu tür yaralanmaları doğumdan sonra sık gördüklerini belirterek, “10 buçuk aylık Mehmet Akif bebek kolunu oynatamama, kolunda hareket olmama şikayeti ile bize başvurdu. Bu tür durumları özellikle kilosu fazla olan çocukların doğumundan sonra sıklıkla görüyoruz. Bütün dünyada da halen görülmeye devam edilen bir yaralanma şekli. Problem doğum esnasında, normal doğumlar sırasında ağır çocukların doğumuna yardımcı olmak amacıyla kol ya da boynundan çekilmesi esnasında boyundan kola giden sinirlerin hasar görmesi yaralanması. Bu tür yaralanmalardan sonra yüzde 95 sinirlerin zaman içerisinde kendisini toparlamasıyla kendiliğinden düzelme olabiliyor. Ancak yüzde 5 vakada hasar çok, ileri sinirler koptuğu için ameliyatsız bir iyileşme olmuyor. Bu nedenle bu çocukların doğumundan itibaren bu tedaviyi uygulayan, gerekirse ameliyatını yapabilen merkezler çok önemli. Bizde uzun yıllardır bu tür çocukların tedavisini gerekirse ameliyatını uyguluyoruz. Türkiye’de bu tür ameliyatları yapan merkez sayısı da çok fazla değil” dedi.
“1 YAŞINDAN SONRA YAPILAN AMELİYATLAR FAYDASIZ”
Kolda hareketsizlik şikayetiyle gelen bebeklerde uyguladıkları tedavi yöntemleri hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Tunç Cevat Öğün sözlerine şöyle devam etti; “İlk önce çocuğun doğumunu takiben bir iki haftalık bir bekleme süresinden sonra egzersiz veriyoruz. Bu egzersizleri uygulamaya başlıyorlar ancak egzersizin iyileşmeye bir katkısı yok esasında. Sadece mevcut çalışan adeleleri korumak, eklemlerin hareketsiz kalmasını engellemek amacıyla egzersiz veriliyor. Yoksa iyileşme kendiliğinden sinirin kendini toparlamasıyla olan bir süreç. Bir buçuk aylık aralarla bebekleri daha sonra takibe başlıyoruz. Ta ki, altı aylık oluncaya kadar. İstediğimiz yönde gelişmeler oluyor, omuzda, dirsekte hareketler uygun zamanlarda başlıyorsa o zaman çocukların takibini iki yaşına kadar sürdürüyoruz. İki yaşında kendiliğinden iyileşme süreci tamamlanmış oluyor. Bu süreç sonunda eğer yeterli bir kol hareketi var ise kabul edilebilir durumda ise ya da normalse takipten çıkarıyoruz. Ancak yetersizse bazı destekleyici daha küçük ameliyatlarla eksik olan fonksiyonu tamamlıyoruz. Ancak 6 aylık olduğunda bebek hala istenilen düzeyde hareketi sağlayamıyor veya hareket hiç yoksa özellikle dirsek ve omuz hareketleri mevcut değilse o zaman bu evrede çocuğun ameliyat edilerek, kopan sinirlerin tamir edilmesi gerekir. Aksi takdirde ameliyat şansını, sinir tamir edilme şansını bebekler bu dönemden sonra yavaş yavaş kaybetmeye başlıyor. Bir yıldan sonrada yapılan sinir onarımı ameliyatlarının hiç bir faydası olmuyor.”
Prof. Dr. Tunç Cevat Öğün, Mehmet Akif bebeğin uzun bir süre takip edileceğini anlatarak, en kısa sürede sağlığına kavuşmasını umduklarını sözlerine ekledi.