Dünya Norveç canisini taklit etti

Norveç canisini taklit etti

24.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Almanya’da 9 kişiyi öldüren İran asıllı Alman vatandaşı Ali Sonboly’nin (18) kitle katliamlarına takıntılı olduğu, Norveç’te 77 kişiyi öldüren neo-Nazi Anders Behring Breivik ile bağlantısı bulunduğu belirtildi. Saldırı Norveç katliamının yıl dönümünde gerçekleşti

Norveç canisini  taklit etti

Almanya’nın Münih kentinde etrafına rastgele ateş açarak 9 kişiyi öldüren saldırganın, İran ve Alman pasaportu bulunan Ali David Sonboly adlı öğrenci olduğu ortaya çıktı. Münih Emniyet Müdürü Hubertus Andrae, 18 yaşındaki Sonboly’nin olay yerinden 1 km uzakta intihar ettiğini ve saldırıda kullanılan ‘Glock’ marka silahın cesedinin yanında bulunduğunu açıkladı. Andrae, Sonboly’nin, Norveç’te 5 sene önce çoğu öğrenci 77 kişiyi öldüren neo-Nazi Anders Behring Breivik ile bağlantısı bulunduğunu ve ‘kitle katliamlarına’ takıntılı olduğunu söyledi. Saldırının, Norveç katliamının gerçekleştiği 22 Temmuz’da meydana gelmesi, Sonboly’nin Breivik’i örnek aldığına işaret ediyor. Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Sonboly’nin Breivik’le somut bağlantısının bulunduğunu söylemek için henüz erken olduğunu, ancak ele geçirilen belgelerin saldırganın katliamlarla ilgilendiğini gösterdiğini belirtti. Polisin Sonboly’in evinde yaptığı aramada, kitle katliamlarını inceleyen ‘Kafadaki Amok: Öğrenciler Neden Öldürür’ (Amok im Kopf, Warum die Schüler Töten) adlı kitap bulundu. Münih’in Maxvorstadt bölgesinde, ebeynleri ve erkek kardeşi ile kiralık bir evde yaşayan Sonboly’nin bir komşusu, “O genç oldukça tatlıydı. Onun hakkında kötü bir şey söyleyemem” dedi.

Haberin Devamı

Norveç canisini  taklit etti
Tedavi gördü

Komşularının yardımsever ve sessiz biri olarak tanımladığı Sonboly’in, 2009’da etrafına ateş açarak 15 sınıf arkadaşını öldüren Alman öğrenci Tim Kretschmer’e ‘takıntılı’ olduğu belirtildi. Münih polisi, olayın terör örgütü IŞİD ile herhangi bir bağlantısı bulunmadığını, Sonboly’in saldırı için yardım almadığı belirtti. Sonboly’in evinde yapılan aramalarda, daha önce işlenmiş toplu katliamlarla ilgili yazıların da bulunduğu öğrenildi. Saldırıyı 9 mm’lik bir tabanca ile gerçekleştiren Soboly’in sırt çantasında 300 adet mermi bulundu. Soboly’in bir genç kıza ait Facebook hesabını hack’leyerek, gençleri saldırıyı gerçekleştirdiği McDonalds restoranına davet ettiği ve yemeklerin bedava olacağını söyleyerek çocukların restorana çekmeye çalıştığı düşünülüyor. Saldırganın psikolojik sorunları bulunduğu ve yaşadığı sorunlar nedeniyle bir süre klinikte yattığı aktarıldı. Münih Savcılığı Sözcüsü Thomas Steinkraus-Koch, “Geçmişte herhangi bir suç kaydı bulunmuyor. 2010 ve 2012’de saldırıya uğramış. Bir olayda, üç saldırgandan dayak yediğini biliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Norveç canisini  taklit etti
‘Sözlü tacize uğradı’

İngiliz Daily Mail gazetesine göre, okulda diğer arkadaşlarının sürekli sözlü tacizine maruz kalan Sonboly, arkadaşlarına ‘onlardan intikam alacağını’ söylüyordu. İsmini vermeyen bir sınıf arkadaşı, “Bize hep, bizi bir gün öldüreceğini söylüyordu” dedi. Daily Mail’e konuşan bir başka arkadaşı, ona sürekli sözlü tacizde bulunduklarını itiraf etti. Sosyal medyada ortaya çıkan görüntülerde, Sonboly’nin 7 yıl boyunca sözlü tacize uğradığını söylediği duyuluyor.

Norveç’te ne olmuştu?

Aşırı sağcı Anders Behring Breivik, 22 Temmuz 2011’de 69’u öğrenci, 77 kişiyi öldürerek ülke tarihinin en kanlı saldırısını düzenlemişti. Avrupa’ya Müslüman göçüne karşı çıkan Breivik, Norveç’in başkenti Oslo ve Utoya Adası’nda saldırı düzenleyerek 242 kişiyi de yaralamıştı. Breivik, saldırı günü internette Andrew Berwick adıyla çok kültürlülük karşıtı ve aşırı sağcı ideolojilerini anlatan, ‘Bir Avrupa Bağımsızlık Bildirgesi’ başlıklı 1516 sayfalık bir manifesto yayınlamıştı. Breivik, duruşmalarda Nazilerin kullandığı ırkçı selamı veriyor.

Haberin Devamı

ARD kanalı tepki çekti

Almanya’da kamu fonlu ARD kanalının, Münih’teki saldırının ayrıntıları belli olmadan, olayın radikal İslamcılar tarafından gerçekleştirilmiş bir terör saldırısı olduğu yönünde görüşlere yer vermesi tepki çekti. Saldırı ile ilgili özel yayın yapan moderatör Thomas Roth ve ARD’nin terör uzmanı Georg Mascolo’nun kısa süre içinde ‘İslamcı terör’ yorumlarına başlamaları sosyal medya kullanıcıları tarafından eleştirildi.

MÜNİH’TE 4 TÜRK HAYATINI KAYBETTİ

En yakın arkadaşlar birlikte öldü

Almanya’nın Münih kentinde bir alışveriş merkezine düzenlenen saldırıda 9 kişi ölürken, 16 kişi de yaralandı. Kurbanların dördünün Türk olduğu ortaya çıktı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Münih’teki saldırıda üç Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini açıkladı. Saldırıda hayatını kaybedenlerden birinin ise Batı Trakya Türkü olan Yunan vatandaşı Hüseyin Dayıcık olduğu belirtildi. Kosova Dışişleri Bakanlığı da saldırıda üç Kosova vatandaşının öldüğünü doğruladı. Saldırıda hayatını kaybeden Türk vatandaşlarının isimleri Sevda Dağ, Can Leyla ve Selçuk Kılıç olarak açıklandı. Münih’te gerçekleştirilen saldırıyı kınadıklarını belirten Çavuşoğlu, saldırıya ilişkin net bilgiler alabilmek için Alman makamlarının açıklama yapmasını beklemek gerektiğini ifade etti. Özellikle gençleri hedef alan saldırıda ölenlerden üçünün 14 yaşında, ikisinin 15, diğerlerinin 17, 19, 20 ve 45 yaşlarında olduğu belirtildi. Ağır yaralılar arasında ise 13 yaşındaki bir çocuk bulunuyor.

Haberin Devamı

Norveç canisini  taklit etti

15 yaşındaydılar

Saldırıda hayatını kaybeden Türk vatandaşları Can Leyla ve Selçuk Kılıç’ın hikayesi ise yürek burktu. Henüz 15 yaşında olan iki gencin çok yakın arkadaş olduğu aktarıldı. Antakya doğumlu ve Beşiktaş taraftarı olan Can Leyla, Münih’te lise öğrencisiydi. Kendisiyle aynı kaderi paylaşan Selçuk Kılıç da lisede okuyor ve boksla ilgileniyordu.

Saldırıda ölen Kosova kökenli Dijamant Zabergja, Armela Segashi ve Sabina Sulaj’ın aynı aileden olduğu açıklandı.

Haberin Devamı

Norveç canisini  taklit etti
Ölüm haberini alan baba kalp krizi geçirdi

Münih’teki kanlı baskında hayatını kaybedenlerden biri de Batı Trakya’nın Rodop iline bağlı Karacaoğlan (Aratos) köyünde yaşayan Hüseyin Dayıcık oldu. Münih kentinde yaşayan Süleyman ve Nayde Dayıcık’ın üçüz evlatlarından biri olan Hüseyin’in bir erkek, bir kız kardeşi var. Genç yaşta hayatını kaybeden Hüseyin’in, yaz tatillerini köyü Karacaoğlan’da geçirdiği belirtildi. Saldırı sırasında Hüseyin’in kız kardeşiyle birlikte olay yerinde olduğu öğrenildi. Dayıcık ailesi, kızlarına kısa sürede ulaşırken, hastane hastane dolaşarak Hüseyin’i aramaya koyuldu. Aile fertleri, sosyal medyadan paylaşılan fotoğraflar sayesinde Hüseyin’in yaşamını yitirdiğini öğrenirken, bunu kalp hastası olan baba Süleyman Dayıcık’tan bir süre sakladı. Ancak acılı baba, oğlunun ölüm haberini aldıktan sonra kalp krizi geçirdi. Acil olarak müdahale edilen Hüseyin Dayıcık’ın durumunun iyi olduğu belirtildi.

Atina’dan taziye

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı da Hüseyin Dayıcık için taziye mesajı yayınladı. Mesajda, “Münih’teki masum kurbanlar arasında maalesef bir Yunan vatandaşı da bulunuyor. Bu zorlu anlarda ailesine ve yakınlarına taziyelerimizi iletiyoruz. Münih Başkonsolosu gerekeni yapmaktadır” denildi. Rodop PATOMİ milletvekili İlhan Ahmet de kişisel sosyal medya hesabından taziye mesajı yayınladı. Ahmet, “Münih saldırısında hayatını kaybeden Hüseyin kardeşime Allah’tan rahmet diliyorum. Ailesi ve sevenlerine sabır diliyorum. Mekanı cennet olsun” yazdı.