İstanbul NUREYEV’İN BİLİNMEYEN TÜRKİYE TUTKUSU

NUREYEV’İN BİLİNMEYEN TÜRKİYE TUTKUSU

13.07.2015 - 10:04 | Son Güncellenme:

.

NUREYEV’İN BİLİNMEYEN TÜRKİYE TUTKUSU

Dünyanın dahi baleti Rus asıllı Rudolf Nureyev’in hiç bilinmeyen Türkiye tutkusu ilk kez bir belgeselle gün ışığına çıkarılıyor.
Dünyanın ünlü baletlerinden Rudolf Nureyev, memleketi Şanlıurfa’ya olan özlemini gidermek için ölene kadar senede 4 kez Türkiye’ye geldi. Ünlü baletin Türkiye tutkusu, en yakın dostu Yasemin Pirinçcioğlu’nun anılarından yola çıkarak ’Düşlerinin Adası’ adlı bir belgeselle ilk kez gün ışığına çıkarılıyor. Yapımcılığını Moskova Film Festivali Program Koordinatörü ve Kinoglaz Yapım Şirketinin sahibi Evgenia Tirdatova ile Türk ortağı Medyaton-Nurdan Tümbek Tekeoğlu’nun üstlendiği belgeselin yönetmenliğini Evgenia Tirdatova ve Orhan Tekeoğlu yapıyor.
Belgeselde, 1961 yılında Sovyetler Birliği’nden kaçarak Fransa’ya sığınan Tatar kökenli dahi balet Rudolf Nureyev’in, 1980’li yılların ortalarından itibaren dünya ve Türk basınından kaçarak 10 yıl boyunca yılda 4 kez Türkiye’ye gelerek, ülkesine, doğduğu yer olan Urfa’ya ve ailesine olan özlemini dindirmeye çalıştığı anlatılacak. Belgesel, Nureyev’in Türkiye’deki en yakın dostu VIP Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Yasemin Pirinçcioğlu’nun anılarından yola çıkarak hazırlandı. Belgesel için, Türkiye’deki yakın dostları Yasemin Pirinçcioğlu, ünlü mimar Zeynep ve Metin Fadıllıoğlu, Zihni Holding Yönetim Kurulu Başkanı Asaf Güneri, balerin Hülya Aksular, balerin Nilay Yeşiltepe, Nureyev’in oyunlarının kareografisini hazırlayan Ezio Frigerio ve Franka Frigerio ile röportajlar yapıldı. Oyuncu Tevfik Erman Kutlu da belgeselde gizemli bir rol üstlendi.
Yasemin Pirinçcioğlu’nun anlatıcı rolünü üstlendiği belgeselin çekimleri, İstanbul’dan sonra Fethiye, Gemiler Adası ve İzmir-Dikili’de devam edecek.