Dünya Nusra'dan BM'ye ret: Halep'ten çıkmayız

Nusra'dan BM'ye ret: Halep'ten çıkmayız

07.10.2016 - 16:38 | Son Güncellenme:

Uluslararası örgütten gelen iç savaş kentinden ayrılma önerisini kabul etmeyen Suriye'deki radikal muhalif örgüt, ölmeye hazır olduklarını duyurdu.

Nusradan BMye ret: Halepten çıkmayız

Adını Şam'ın Fethi Cephesi olarak değiştiren Suriye'deki İslamcı örgütlerden Nusra Cephesi, Birleşmiş Milletler'in (BM), savaşçılarını Halep'ten çıkarmasına yönelik önerisini reddetti.

Haberin Devamı

Nusra Cephesi adına açıklama yapan bir sözcü, güçlerinin 'onursuzca' teslim olmayacağını söyledi. Sözcü, "Halep'te ölmeye hazırız" dedi.

Nusra'nın Halep'te 900 kadar savaşçısı olduğu sanılıyor.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura dün, Nusra savaşçılarına tahliye sırasında eşlik etmeyi önermişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov de Mistura'nın önerisini desteklemeye hazır olduklarını açıkladı. Lavrov İnterfax ajansına açıklamasında Halep'teki isyancıların 'terör örgütlerinden ayrıldıkları yönünde yazılı güvence' vermeleri gerektiğini söyledi.

Rusya daha önce Nusra'nın Halep'ten çekilmesi halinde, kentin doğusunda muhaliflerin kontrolündeki bölgelere yönelik hava saldırılarının son bulabileceğini açıklamıştı.

Haberin Devamı

Daha önce El Kaide'nin Suriye'deki kolu olan Nusra Cephesi Temmuz ayında adını değiştirirken, El Kaide'den ayrıldığını duyurmuştu.

Mistura: Nusra'nın Rusya'nın bahanesi

Stefan de Mistura, bölünmüş kent Halep'in doğusundaki cihatçı örgütlerin varlığının, Suriye ve Rusya'nın askeri operasyonları için bahane yarattığını söylemişti.

Stefan de Mistura, dün Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında, Nusra Cephesi'nin militanlarına hitaben, "Şerefinizle, silahlarınızı da alarak İdlib veya istediğiniz başka bir yere gitmeye karar verirseniz o zaman bizzat size eşlik etmeye hazırım" demişti.

De Mistura ayrıca Halep'in doğusunda 275 bin civarında sivil bulunduğunu ve bunların 100 bininin de çocuk olduğunu da söylemiş, Suriye'nin operasyonların devamı halinde yaklaşık 2 ay içerisinde Halep'in doğusunun tamamen harap olacağı uyarısında bulunmuştu.

Suriye ordusu ve Rusya, ABD ile varılan anlaşma kapsamında ateşkesin başarısız olmasının ardından Halep'in muhaliflerin elindeki doğu bölgelerine yönelik operasyonlarını şiddetlendirmişti.

Şam yönetimi Eylül ayı sonlarında, Doğu Halep'in alınması için operasyon başlatılacağını söyleyerek, sivil halktan bölgeyi terk etmesini istemişti.

Rusya ve Suriye ordusu, operasyonlarda Halep'in doğusunda hedef aldığı güçler arasında Şam'ın Fethi Cephesi'ni de sayıyor.

Haberin Devamı

Kaynak: BBC Türkçe