Dünya ‘O bağımsızlık olmayacak!’

‘O bağımsızlık olmayacak!’

09.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İspanya hükümeti ile Katalan özerk yönetimi arasında, bağımsızlık referandumu nedeniyle çıkan kriz devam ederken, Barcelona’da bağımsızlık karşıtları yine sokaklara döküldü. Barcelona kentinde 350 bin kişi, Katalonya’nın bağımsızlık planlarını protesto etti.

‘O bağımsızlık olmayacak’

Barcelona’daki büyük gösteri öncesinde, “El Pais” gazetesine konuşan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya bağımsızlığının gerçekleşmeyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Bunu engellemek için gerekirse Katalonya’nın özerklik statüsünü askıya alabileceklerini tekrarlayan Rajoy, İspanya’nın dağılmasını önlemek için yasaların ona verdiği bütün gücü kullanmaya hazır olduğunun sinyallerini verdi. Rajoy “Bağımsızlığın gerçekleşmesini durduracağız. Bu nedenle size açık yüreklilikle bunun olmayacağını söyleyebilirim. Olayların seyrine göre kanunların izin verdiği kararlardan herhangi birini alacağımız açıktır. Çok net bir şey söylemek istiyorum: bağımsızlık ilanı tehdidi siyasi panoramadan yok olmazken, hükümetin karar almaması çok zor olacak” ifadelerini kullandı.

Rajoy “Aslında ideal olan aşırı çözümleri uygulamaya gerek kalmamasıdır ancak bunun için bazı şeylerin değişmesi gerekiyor” derken, sözlerini “Ben bazı şeyleri uygun zamanda yapmalıyım... Bağımsızlık ilanı tehdidinin bir an önce geri çekilmesini isterdim çünkü bu gelecekte her şeyi daha da zor bir hale getirecek” diye sürdürdü.

Haberin Devamı

Dev gösteri

Barcelona’da dün Katalan liderlerin bağımsızlık ilanına karşı en büyük gösteri düzenlendi. Polis tarafından 350 bin kişinin katıldığı belirtilen Barcelona’daki gösteride protestocular İspanya ve Katalonya bayrakları taşıdı, “Katalonya İspanya’dır”, “Birlikte daha güçlüyüz” yazılı pankartlarla yürüyüş yaptı. İspanya’da cumartesi günü de 50 kentte on binlerce kişinin katılımıyla gösteriler düzenlenmişti. Bazıları İspanya’nın ulusal bütünlüğünü savunurken, bazıları da müzakere çağrısında bulunmuştu.

Yazarlar