Gündem ‘O benim kimselere vermem’

‘O benim kimselere vermem’

01.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

2010 yılında kişisel arşivini Boğaziçi Üniversitesi’ne bağışlayan Adalet Ağaoğlu’na dün üniversite tarafından fahri doktora unvanı takdim edildi. Albert Longhall’de düzenlenen törende Ağaoğlu cübbesini giydi ve fahri doktora belgesini bir an olsun elinden bırakmadı.

‘O benim kimselere vermem’

Yaklaşık 70 yıldan bu yana Türk edebiyatı için eserler üreten, kendi deyişiyle ‘yazma tiryakisi’ Adalet Ağaoğlu’na dün Boğaziçi Üniversitesi tarafından Fahri Doktora unvanı verildi. Albert Longhall’de düzenlenen bir törenin açılış konuşmasını, Ağaoğlu’na cübbesini ve belgesini takdim eden üniversitenin rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan yaptı. Üniversitenin Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı’nın önerisi üzerine Üniversite Senatosu’nun 1 Ağusots’taki toplantısında Adalet Ağaoğlu’na fahri doktora unvanının verilme kararının alındığını hatırlatan Rektör Özkan, “Ağaoğlu özellikle Türkçe roman alanındaki özgün ve öncü eserleriyle ülkemizin kültürel ve düşünsel dünyasına yaptığı katkılar yanında bir kamusal aydın olarak Türkiye’nin sorunlarının çözümüne ilişkin ortaya koyduğu yapıcı ve somut katkıları nedeniyle fahri doktora unvanına bütün yetki ve sorumlulukları ile değer görüldü” dedi.

Haberin Devamı

‘O benim kimselere vermem’

Özkan ayrıca Boğaziçi Üniversitesi fahri doktora unvanın; bilim, teknoloji, sanat, kültür ve sosyal hayatın gelişmesi yolunda ve üniversitenin temel değerleri doğrultusunda seçkin hizmet ve katkıda bulunan kişilere verildiğini de ekledi ve sözlerine şöyle devam etti: “Adalet Ağaoğlu’nun 70 yılı aşan edebiyat serüveni ülkemiz kültür ve edebiyatının gelişiminde doldurulamaz katkıları ve eserleri vardır. Bu eserleri değerli kılan kendisin sağduyulu, vicdanlı ve entelektüel kimliğiyle Türkiye’nin toplumsal sorunları için ortaya koyduğu çabaları ve çalışmalarıdır. Üniversitemiz kütüphanesinde Adalet Ağaoğlu Araştırma Merkezi’nde sağladığı değerli katkılarından ötürü Boğaziçi Üniversitesi Fahri Doktora Unvanı takdim etmekten büyük gurur duyuyoruz”.. Dr. Mehmet Özkan’ın konuşmasının ardından kürsüye gelen Ağaoğlu, cübbe giyim töreninin ardından fahri doktora belgesini Rektör Özkan’dan teslim aldı. Ağaoğlu konuşmasını yapmak üzere hazırlanırken tören sunucusunun yazarın belgesini tutmak istemesi üzerine Ağaoğlu, fahri doktora belgesine sarılarak “O benim, kimselere vermem” diyerek espri yaptı ve konuşmasına geçen temmuz ayında yitirdiği eşi Halim Ağaoğlu’nu anarak başladı. Yazar, “Bundan 3-5 yıl önce Boğaziçi Üniversitesi 150. yıl dönemini kutlamıştı. Halim ile birlikte biz çok kitap okuyorduk ve yüzlerce kitabımız vardı. İstanbul’da taşınmak istediğimizde bu kitaplarımı taşımak çok güç olmaya başlamıştı. Boğaziçi Üniversitesi’nin arşivcilikte öncü olması sebebiyle Halim tüm kitaplarımı, mektuplarımı, belgelerimi buraya verebileceğimi söyledi. Ben de onun yol göstermesinin ardından Boğaziçi Üniversitesi yetkilileriyle görüştüm ve bana çok değer verdiler” dedi. Tüm kitaplarını ve arşivini 2010’da Boğaziçi Üniversitesi kütüphanesine bağışladığını hatırlatan Ağaoğlu, “Bugün bana takdim ettikleri fahri doktora unvanı için tüm Boğaziçi Üniversitesi yetkililerine teşekkür ederim” diyerek duygularını ifade etti.

Haberin Devamı

Ağaoğlu’na fahri doktora unvanının verilmesinin ardından program Zeynep Uysal moderatörlüğünde; Ayfer Tunç Doğan Hızlan ve Nükhet Esen katılımı ile ‘Edebiyatın Adalet Ağaoğlu Çağı’ konulu panelle ve ‘Ölmeye Yatmak’ adlı okuma tiyatrosunun seslendirilmesiyle devam etti.

Haberin Devamı

Daha önce kimler aldı?

Boğaziçi Üniversitesi’nin daha önce fahri doktora unvanı verdiği isimler arasında Ara Güler, Güher Pekinel, Gülsin Onay, Halil İnalcık, İdil Biret, Leyla Gencer, Nuri Bilge Ceylan, Orhan Pamuk ve Yaşar Kemal de bulunuyor.