Gündem Obez sayısı 10 yıl sonra 1 milyar!

Obez sayısı 10 yıl sonra 1 milyar!

11.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünya Obezite Federasyonu (WOF) tarafından son yayınlanan rapor, Birleşmiş Milletler’in obeziteyle mücadele çalışmalarını çürüttü.

Obez sayısı 10 yıl sonra 1 milyar

Dünya genelindeki ülkeleri kapsayan raporda, 2025 yılında 1 milyar yetişkinin obeziteyle savaşacağı bilgisi yer aldı. Pazar günü ilk kez düzenlenecek olan Dünya Obezite Günü kapsamında yapılan araştırmaları inceleyen uzmanlar, 2025 yılında dünya nüfusunun yüzde 17’sinin obeziteye yakalanacağını ön gördüklerini açıkladı.

Haberin Devamı

‘Suçlu şirketler’

Uzmanlar, bu raporu oluştururken geçmiş yıllarda artış gösteren obezite vakalarından yola çıktı. Verilerde, 2010 yılında dünya üzerindeki yetişkinlerin yüzde 11.5’i obez olarak gösterilirken, 2014 yılında bu oranın yüzde 13’e çıktığı belirtildi.


Türkiye, 2014 yılı verilerine göre riskli bir durumda yer alırken, yetişkin nüfusun yüzde 60’ı fazla kilolu veya obez olarak nitelendiriliyor. Bu bilgilerden yola çıkılarak 2025 yılı oranları tahminlerinde Türkiye’de obezite ve fazla kilolu insan sayısının yüzde 9 yükseleceği belirtiliyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan WOF başkanı Dr Tim Lobstein, ‘2010 ile 2014 yılları arasındaki dramatik artışlar, gelecekteki sayı hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlıyor. Eğer hiçbir müdahalede bulunmazsak gelecekte karşılaşacağımız sorunlar çok daha büyük olabilir’ dedi. WOF, dünya üzerindeki obezite vakalarıyla ilgili büyük yemek şirketlerini ve uyguladıkları stratejileri suçladı. Özellikle ucuz ama sağlıklı yiyeceklerin dünya geneline yayılmasının etkili olabileceği belirtildi.