Ekonomi Ocak ve şubatta oto satışı gazladı

Ocak ve şubatta oto satışı gazladı

24.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Renault Mais Genel Müdürü Dr. Berk Çağdaş, otomobil ve hafif ticari araçta ocak ayı pazarının, geçen yılın aynı dönemine  göre arttığını ve 35 bin adet olarak gerçekleştiğini belirterek, “Bu iyi bir pazardır. Şubat beklentisi ise 50 bin civarında ve ben bunun gerçekleşeceğini düşünüyorum” dedi.

Ocak ve şubatta oto satışı gazladı

Ülkemizdeki otomotiv pazarının, filo satışları ve ağır ticari araçlar da eklendiğinde 1 milyon adedi geçtiğini aktaran Çağdaş, bu yıl aynı rakamların yakalanmasını beklemediklerini kaydetti. Berk Çağdaş, otomobil ve hafif ticari araç satışında 2017’ye artışla başlandığını da belirterek, “Ocak ve şubatta iyi gitmesinin altında yatan temel neden, 2016 modellerinin ağırlıkla satılması. Bunlarda çok fazla kur artışı veya ÖTV etkisi fiyatlara yansıtılmamış durumda. 2017 model zamlı fiyatlar devreye girdiğinde bu talebin geriye çekildiğini görebiliriz. Bu yıl pazarın yüzde 15-20 civarında daralmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Rekor yılı

Çağdaş, özellikle geçen yılın son 4 ayında, otomobil ve hafif ticari araçta çok hareketli bir pazar yaşandığını da dile getirerek, “En önemli nedenlerinden biri ÖTV’nin artırılacağı bilgisinin piyasaya önceden bildirilmesiydi. Bu ÖTV artışı nedeniyle tüketiciler adeta hücum etti. Dolayısıyla ne var ne yoksa alındı. Bu bakımdan da 2016 pazarı, aslında 950 binin üzerine çıkarak beklentilerin çok üzerinde bir oranla kapandı” açıklamasını yaptı.

Ünlü CEO Ghosn artık yok

Otomobil üreticileri Renault, Nissan ve Mitsubishi’den oluşan ittifakın başında bulunan Carlos Ghosn, Nissan’da 16 yıldır yürüttüğü CEO’luk görevini bırakarak, maliyetleri kısma konusundaki uzmanlığını ittifakın diğer iki üreticisi için kullanacak. Renault’nun 1999 yılında Nissan’ı satın almasıyla kurulan ittifak, geçen yıl Mitsubishi’nin Nissan tarafından satın alınmasıyla büyüdü ve yılda 10 milyon adete yakın araç üretmeye başladı.

Haberin Devamı

Ghosn, CEO’luğu Nissan’da 40 yıllık deneyime sahip Hiroto Saikawa’ya devretti. Görev değişimi Ghosn’un bu görevi ne zaman bırakabileceğine dair yıllardır süren spekülasyonları sona erdirecek. Yatırımcılar da Ghosn’un bütün şirketlere yeterli zaman ayıramadığından endişe ediyorlardı. CEO’luk görevinden ayrılan ancak yönetim kurulu başkanı olarak görev yapmaya devam edecek olan Ghosn, Renault ve Mitsubishi’de de bu görevi yürütüyor. Uzmanlara göre görev değişimi Mitsubishi’nin geçen yıl Renault-Nissan ittifakına katılmasının ardından büyüyen üretim ölçeğinden yararlanarak maliyetlerin daha da azaltılmasını amaçlıyor. Teknoloji rekabetinin çetin hale getirdiği dönemde ittifakın büyümesini kolaylaştıracak.