Gündem Ocakta her gün bir kadın öldürüldü

Ocakta her gün bir kadın öldürüldü

08.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milliyet’in hazırladığı listeye göre, 2016 Ocak ayında 31 kadın katledildi

Ocakta her gün bir kadın öldürüldü

Kadına yönelik şiddet Türkiye’nin kapanmayan yarası. Her geçen yıl daha da görünür olan ve artan şiddet istatistiklere de yansıyor. Türkiye’de geçtiğimiz yıl 300’den fazla kadın erkek şiddetinin kurbanı oldu. Bu cinayetlerin 26’sı Ocak ayında işlenmişti. Bu karanlık tablo bu yıl daha da artacak gibi. Henüz Ocak ayında geçen yıla oranla kadın cinayetleri sayısı ciddi derecede arttı. Yılın ilk 31 gününde en az 31 kadın yaşam hakkından olurken, ilk sırada da Türkiye’nin en gelişmiş illeri 3’er cinayetle Antalya, İstanbul ve Ankara yer aldı.

Haberin Devamı

Batman, Isparta, Bursa ve Kocaeli’de 2, Elazığ, Düzce, Adana, Artvin’in de arasında bulunduğu 16 ilde 1’er kadın uğradığı şiddet nedeniyle hayatını kaybetti. Katledilen 31 kadının 9’u eşi, 6’sı oğlu, 2’si eski eşi, 2’si de erkek kardeşi tarafından öldürüldü.


‘Cezalar caydırıcı değil’

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu avukatlarından İpek Bozkurt şunları söyledi:

Kadın cinayetleri davalarında en sık gördüğümüz sorun neredeyse tüm katillerin ‘haksız tahrik’ indirimden yararlanmak için verdiği beyanatlar. Katiller öldürülen kadınları hep çok sevmişler ama kadınlar hep sinirli, hep kıskanç ve sürekli katillerin erkekliklerini yaralayacak konuşmalar yapıyorlar. Katillerin daima hastalıkları var. Mahkemelerin artık klişe sayılan haksız tahrik sebeplerine indirim vermesi ve kendi takdirinde olan iyi hal indirimini uygulaması nedeni ile cezaların miktarı çok düşüyor. Caydırıcı ceza olmayışı da işte bir sonraki kadın cinayetinin yolunu açıyor.”