Ekonomi Ödüllü levrekler hedef büyüttüler

Ödüllü levrekler hedef büyüttüler

22.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sürdürülebilir balıkçılığın gelişmesi ve Türkiye’de balık tüketiminin artması amacıyla Türk balıkçılığını destekleyen CarrefourSA’nın Genel Müdürü Hakan Ergin, sektöre toplam 4 milyon TL’lik yatırım yaptıklarını açıkladı.

Ödüllü levrekler  hedef büyüttüler

Bodrum’da, Sürsan Su Ürünleri Tesisleri’nde biraraya gelen CarrefourSA Genel Müdürü Hakan Ergin, Gıda Kategori Direktörü Ayşin Işıkgece ve İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Özkan Özden, üretimden sofraya kadar çiftlik balıkçığını anlattı.

Haberin Devamı

Ergin, “2016’da reyonlarımızdan toplam 2.8 milyon kg balık satııldı. Bu yıl 8 milyon kg satış hedefine ulaşacağız” dedi.

300 gramlık bir levreğin 14 ayda, aynı büyüklükteki çipuranın 10 aylık bir süreçte yetiştirildiğini söyleyen Ergin, çiftlik balıklarının sağlıklı olmadığı yönündeki eleştirilere karşılık ise, ‘Yemlerimiz herhangi bir kimyasal ya da GDO’lu ürün içermiyor. Hamsi yağı ve hamsi unundan oluşuyor’ dedi.

Av, boy, tür...

CarrefourSA Gıda Kategori Direktörü Ayşin Işıkgece ise, su ürünleri pazarında ürün miktarının yıllık 500 bin tonun üzerinde olduğunu vurgulayarak, “2016’da deniz balıkçılığı miktarı, 260 bin tona gerilerken, çiftlik balıkçılığı miktarı ise 250 bin ton seviyesini geçti” dedi.

Haberin Devamı

Işıkgece, “Çiftlik balıkçılığı ile üretilen balıklar, ilgili mevzuatlar çerçevesinde avlandıktan sonra ağır metal analizi, toksin analizi ve diğer kimyasal analizlerden geçip önce marketlerdeki reyonlara, ardından sofralara ulaşıyor. Süreci tek bir merkezde sağlamak amacıyla Su Ürünleri Platformu kurduk. Platformumuza gelen tüm ürünler tazelik kriterleri, av, boy ve tür yasakları açısından kontrol edilerek mal kabulü yapılıyor” dedi.

İhracat hedefi milyar $’ı aştı

Ödüllü levrekler  hedef büyüttüler

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Özkan Özden son 10 yıldır deniz balıkçılığının azalarak doğal kaynakların neredeyse sonuna yaklaşıldığının altını çizdi. Özden şu bilgileri verdi: “Doğada 1 milyon balık yumurtasından yalnızca 50 bini sofraya ulaşırken çiftliklerde sofraya ulaşma oranı 250-300 bin adet seviyesinde. Dolayısıyla çiftlik balıkçılığı, özellikle denizlerdeki balık stoklarının korunması ve sürdürülebilir balıkçılık adına büyük öneme sahip. Çiftlik balıkçılığında yumurtadan avlanmaya kadar tüm sürecin kontrollü olması ve ağır metal gibi istenmeyen durumların gözlenmemesi sonucunda balık, Türkiye’den ihraç edilebilen tek hayvansal ürün oldu. Bugün için çiftlik balıkçılığında üretimin yüzde 70’i AB başta olmak üzere dünya ülkelerine ihraç ediliyor. Burada 800 milyon dolarlık bir hacim söz konusu. Balık ihracatında 2023 yılı hedefi 1.5 milyar dolar olarak belirlendi.”

Haberin Devamı