Gündem Oğlunun mezarını göremeden öldü

Oğlunun mezarını göremeden öldü

03.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Oğlu Cemil Kırbayır’ın kemiklerine kavuşamadan yaşamını yitiren ve kayıp ailelerinin sembolü haline gelen Berfo Kırbayır’dan sonra yıllardır oğlunun kemiklerine ulaşmaya çalışan bir baba da oğlunun mezarını göremeden hayata veda etti.

Oğlunun mezarını göremeden öldü

Oğlu Yılmaz Anlama’nın öldürüldükten sonra toplu mezara gömüldüğünü öğrenen, ancak taleplerine mezarın üzerine belediye mezarlığı yapıldığı gerekçesiyle kazı yapılamayacağı yanıtını alan Rıza Anlama, 75 yaşında yaşamını kaybetti.

Haberin Devamı

5 Haziran 1996’da, Sivas’a yakın bölgede yaşanan çatışmada öldürülen PKK’lılardan bazılarının, Sivas’ta kimsesizler mezarlığına toplu olarak gömüldüğü yıllar sonra ortaya çıktı. Kayıp olan, hem örgütün hem devletin nerede olduklarına dair açıklama yapamadığı 30’u aşkın PKK’lılardan birinin izine bir avukat tarafından rastlanılması skandalı açığa çıkardı. Yapılan incelemelerden sonra PKK’lıların, Sivas’taki kimsesizler mezarlığına gömüldüğü açığa çıktı.

Belediyeden defnin yapıldığı alanın net biçimde belirtilmesi istendi ancak belediye, çıkan bir yangında bununla ilgili krokilerin yandığı yanıtını verdi.

Hepsi aynı yeri gösterdi

Savcılığın talebiyle, o dönemde ölen PKK’lıların fotoğraflarını çeken fotoğrafçı, cenazelerinde bulunan imam, belediye görevlisi gibi isimler tanık olarak dinlendi. Savcılık da defnin yapıldığı söylenen alanlarda kazı yaptırdı. Ancak kazılarda kemikler bulunamadı.

Haberin Devamı

Savcılık, tanıkların neredeyse tamamının işaret ettiği alan ise üzerinde mezar bulunması nedeniyle kazdıramadı. Bu bölgenin Sivas Belediyesi tarafından aile mezarlığı olarak satıldığı, üzerinde yüzlerce mezarın bulunduğu bildirildi.

Aileler, bunun üzerine savcılıkla ne yapılabileceği konusunda görüş alışverişinde bulundu ancak her seferinde sadece kuşku üzerine mezarların yerinin değiştirilemeyeceği yanıtını aldı. Bunun üzerine aileler, savcılığa resmi başvuruda bulunarak, mezarlıkların taşınması, altlarının kazılarak kemiklerin kendilerine teslim edilmesi talebinde bulunmayı kararlaştırdı.

Ailelere baskı

Çocuklarının akıbetinden haberdar olmayan ailelerin ise geçen yıllarda birçok baskıyla karşı karşıya kaldıkları anlaşıldı. Ölen PKK’lılardan Yılmaz Anlama’nın kardeşi İlhan Anlama, ilk olarak evlerine 1998’de gelen yetkililerin, tanınmaz haldeki ceset fotoğraflarını babalarına teşhis ettirmeye çalıştıklarını, ancak teşhisin mümkün olmadığını anlattı. Anlama, birçok aileye ölen ve öldüğünden haberdar olmadıkları çocuklarının verdiği zarar nedeniyle tazminat davaları açıldığını ifade etti. Anlama, kendisinden de askerliğini bitirdiğinde tezkeresinin verilmediğini ve önce ağabeyi için “gaiplik belgesi” almasının istendiğini kaydetti. Ağabeyinin ölüp ölmediği konusunda bilgisi olmadığı gerekçesiyle bunu reddeden Anlama, tezkeresini hâlâ alamadığını belirtti.

Haberin Devamı

Anlama ailesi çocuklarının kemiklerine ulaşmak için yıllarını verdi ancak hâlâ sonuca ulaşamadı.

Oğlu Yılmaz Anlama’nın öldürüldükten sonra toplu mezara gömüldüğünü öğrenen, ancak taleplerine mezarın üzerine belediye mezarlığı yapıldığı gerekçesiyle kazı yapılamayacağı yanıtını alan Rıza Anlama ise 75 yaşında geçtiğimiz hafta hayatını kaybetti. Baba Anlama’yı geçtiğimiz hafta toprağa veren aile, Yılmaz Anlama’nın kemiklerine ulaşma çabasını ise sürdürüyor.