Edirne Öğrenciler, Nefesin Cama Şekil Verişini Merakla İzledi

Öğrenciler, Nefesin Cama Şekil Verişini Merakla İzledi

18.11.2016 - 14:19 | Son Güncellenme:

.

Öğrenciler, Nefesin Cama Şekil Verişini Merakla İzledi

EDİRNE (AA) - Cam üfleme sanatı ustası Harun Veysel Gümüş, okul okul dolaşarak kaybolmaya yüz tutan bir sanatı anlatmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Gümüş, Bahçeşehir Okulları'nda öğrencilerle bir araya geldi ve seyyar ocağında ısıttığı camları nefesiyle şekillendirerek sunum yaptı. İncecik camların bazı kısımlarını renklendirerek çeşitli objelere dönüştüren Gümüş, cam çubuğun üzerinde dönebilen semazenin yanı sıra pek çok hayvan figürü ve şamdanlar yaptı.

Gümüş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cam üfleme sanatını anlatmak amacıyla 11 yıldır Türkiye'deki okulları gezdiğini söyledi.

"Okudum unuttum, gördüm hatırladım, yaptım öğrendim" felsefesini hayatında uyguladığını anlatan Gümüş, şöyle konuştu:

"Çocuklara yapılarak ve gösterilerek anlatılan her şey yıllar sonra hatırlanıyor. Örneğin Çeşme'de gittiğim bir anaokulundaki öğrenci yıllar sonra liseyi bitireceği zaman benimle karşılaştığında, 'Ben bu sanatı yıllar önce öğrenmiştim' demişti. Aradan yıllar geçmiş olmasına rağmen bu işi görselliğiyle sunduğunuzda hatırlamak çok kolay oluyor. Ben burada bulunduğum süre içerisinde kumun cama, camın da sanata dönüşümünü işliyorum. Öğrencilerimiz aynı zamanda bu konuyu sosyal bilgiler kitabında el sanatları bölümünde işliyor."

Haberin Devamı

Camın Osmanlı'daki yeri, camın oluşumu ve ısınan maddenin şekil değiştirmesi konularını öğrencilere anlattığını dile getiren Gümüş, gittiği okullarda ana sınıfından liseye kadar tüm yaş gruplarına cam sanatını anlattığını belirtti.

Okulun müdürü Mahmut Boztürk ise öğrencilere sadece kitap bilgisi vermediklerini derste öğretilen konuları pratik olarak da işlediklerini ifade etti.

Uygulamanın öğrenmede önemli bir etken olduğunu vurgulayan Boztürk, "Fen Bilgisi dersinde laboratuvara gidiyorsak bilgisayar dersini iPad üzerinden yapıyorsak bu tür konuları da sanatkarlardan öğreniyoruz." dedi.