Dünya Oğul, Suudilerin yeni veliahtı oldu

Oğul, Suudilerin yeni veliahtı oldu

22.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el Suud, veliaht prensi olarak ileride tahta geçmesi beklenen yeğeni Muhammed bin Nayif’in yerine, savunma bakanı olan 31 yaşındaki oğlu Muhammed bin Selman’ı getirdi.

Oğul, Suudilerin yeni veliahtı oldu

Kraliyet kararnamesiyle, Suudi Arabistan Kralının seçimini öngören, anayasanın 50’nci maddesi değiştirildi. Buna göre, “Kral, kurucu lider Abdulaziz bin Abdurrahman bin Suud’un oğulları arasından seçilir” hükmü, “Kral, kurucu lider Abdulaziz bin Abdurrahman bin Suud’un oğulları ve torunları arasından seçilir” şeklinde düzenlendi.

Kararnamede, seçilecek kişilerin ülkenin kurucu lideri Abdulaziz bin Abdurrahman bin Suud’un soyundan olması şartı korunurken, Kral’ın oğlunu veya kardeşini veliaht olarak atamasını engelleyen düzenleme yapıldı. Düzenleme Kral Selman’ın oğlunu veliaht seçmesinden sonra yapıldığı için, değişiklik kendisi ve oğlunu kapsamıyor.

İçişleri yeğene...

İçişleri Bakanı olan 57 yaşındaki Muhammed bin Nayif, bu görevden de alındı. 2009’da El Kaide’nin düzenlediği suikastten yaralı kurtulan Muhammed bin Nayif, cihatçılara karşı sert duruşuyla tanınırken, Batılı mütteffiklerle iyi ilişkileriyle biliniyordu. Nayif’in başında olduğu İçişleri Bakanlığı görevine de, 33 yaşındaki yeğen Prens Abdulaziz bin Saud bin Nayif getirildi.
Muhammed bin Selman’ın göreve gelmesiyle, yönetimin gençleşeceği, krallığın ekonomisini petrole bağımlılıktan kurtarma adımlarının hızlanacağı ve daha saldırgan bir dış politika izleyebileceği yorumları yapılıyor.

Haberin Devamı