Gündem OHAL komisyonu KHK rötuşu bekliyor

OHAL komisyonu KHK rötuşu bekliyor

21.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

OHAL kararlarına karşı yargı yolunu ilk kez açacak Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun 7 üyesinin tespit edildiği, KHK rötuşunun ardından işbaşı yapacağı bildirildi

OHAL komisyonu  KHK rötuşu bekliyor

OHAL kapsamında kamudan ihraç edilenler ve kapatılan dernek, vakıf, sendika gibi kurumların itirazları için Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu kurulmasına ilişkin KHK’da ‘değişiklik’ yapılacağı öğrenildi. OHAL kararlarına karşı yargı yolunu ilk kez açacak komisyonun 7 üyesinin tespit edildiği, KHK rötuşunun ardından da işbaşı yapacağı bildirildi.
Resmi Gazete’de 23 Ocak’ta yayımlanan 685 sayılı KHK ile OHAL döneminde atılan adımlar nedeniyle mağduriyet iddiasında bulunanların itirazlarını değerlendirmek üzere 7 kişilik bir komisyon oluşturulması öngörüldü. Söz konusu KHK’da onbinlerce ihraç ve kapatma kararını değerlendirmesi gerekecek komisyonun ilk üyelerinin KHK’nın yayım tarihinden itibaren 1 ay içinde seçilmesi, komisyon tarafından mağduriyet iddiasındakilerin başvurularının alınmaya başlanacağı tarihin de 6 ay içinde Başbakanlık tarafından ilan edilmesi hükme bağlandı.
Adım atılmadı
OHAL uygulamalarıyla ilgili doğrudan AİHM’e başvuru yapılması yolunu kapatmak ve iç hukukun kullanılmadığı eleştirilerini sonlandırmayı hedefleyen komisyonun kurulması kararı, ihraç ve kapatmalarla ilgili mağduriyet iddiasında bulunanların yoğun baskısı altında olan Ak Parti vekillerini de sevindirdi. Ancak KHK’da öngörülen 1 aylık süre içinde bu konuda bir adım atılmadı. Konu referandum tatili öncesi son Ak Parti Grup Yönetim Kurulu toplantısında da gündeme geldi. Vekillerin “Referandum için sahaya inmeden önce üyeleri belirlenerek komsiyonun aktif hale gelmesi gerekir. Aksi takdirde sahada sürekli mağduriyet iddialarıyla ilgili taleplerle karşılaşıp sıkıntı yaşayacağız” görüşü toplantıya katılan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’ye iletildi. Bu gelişmenin ardından Başbakan Binali Yıldırım ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’tan referandum öncesinde komisyonun oluşacağına ilişkin açıklamalar geldi. Kurtulmuş 13 Şubat’ta komiyonun ile ilgili soruya, “Bu mekanizma hızla kuruluyor” yanıtını verirken, Yıldırım da 22 Şubat’taki açıklamasında, “1-2 haftaya çalışmaya başlar” ifadesini kullandı. Ancak referandum öncesinde de komisyon aktif hale getirilemedi.
‘Teknik düzeltme’
Kritik bir görev üstlenecek komisyon üyelerinin detaylı güvenlik soruşturması nedeniyle sürecin uzadığı iddiası kulislere yansırken, Milliyet’in konuya ilişkin sorularını yanıtlayan hükümet kaynaklarının verdiği bilgi, komisyonun aktif hale gelmesindeki gecikmenin, komisyon oluşumuna ilişkin KHK’da ‘teknik rötuş’un gerekli görülmesi, aksi takdirde komisyonun işleyişinde sorun yaşanabileceği endişesinden kaynaklandığını ortaya koydu. Bir hükümet yetkilisi Milliyet’e, “Üye tespiti yapıldı. O konuda bir sıkıntı yok. Ancak çıkarılan KHK’da komisyonun doğru düzgün çalışabilmesi için teknik bir düzeltme yapılması gerekiyor. Yeni bir KHK ile komisyon faaliyete geçecek” dedi.

7 üyesi olacak

Kamudan ihraç edilenler ve kapatılan kurumlar açısından ‘umut’ kapısı olacak komisyonun 7 üyesinden 3’ü kamu görevlileri arasından Başbakanca, biri Adalet Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kuruluşlarında çalışan hakim ve savcılar arasından Adalet Bakanı’nca, biri mülki idare amirleri sınıfına personel arasından İçişleri Bakanı’nca, iki üyesi de Yargıtay’da ve Danıştay’da görev yapan tetkik hâkimler arasından HSYK’ca belirleniyor.
Komisyonun oluşumuna dayanak oluşturan KHK uyarınca, komisyonun görev süresi 2 yıl olacak. Ancak Bakanlar Kurulu gerek görürse bu süreyi birer yıllık sürelerle uzatabilecek. Komisyonun ilk seçilen üyeleri 2 yıllık sürenin sonuna kadar görev yapacak. Sürenin uzatılmasına karar verilmesi halinde, üyeler aynı usulle yeniden belirlenecek. Daha önce görev yapan üyeler yeniden görev alabilecek. Üyelerin süreleri dolmadan istisnai birkaç durum dışında herhangi bir nedenle görevlerine son verilemeyecek.