Gündem Okaliptüslerin kökü kazınmalı

Okaliptüslerin kökü kazınmalı

10.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Muğla’nın Ula ilçesinde, Akçapınar Azmağı kenarındaki 94 okaliptüs ağacının kesilmesine Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi biyolog Prof. Dr. Mehmet Sıkı’dan tam destek geldi. Türkiye’nin doğal bitkisi olmayan okaliptüslerin yeraltı su seviyelerini düşürdüğünü vurgulayan Prof. Dr. Sıkı, “10 yaşındaki bir okaliptüs ağacı yılda 250 ton suyu bünyesine almakta ve buharlaşma yolu ile havaya vermektedir” dedi.

Okaliptüslerin kökü kazınmalı


Prof. Dr. Mehmet Sıkı, R.Y. hakkında, Gökova Orman İşletme Müdürlüğü tarafından tutanak tutularak, ormanlık alanda olmaması ve bu ağaçların değerli ağaç sınıfına girmemesi nedeniyle sadece izinsiz ağaç kesmeden dolayı 149 TL para cezası uygulanacağının bildirildiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Sıkı, bu kişiye ceza vermek yerine onore edilmesi gerektiğini söyledi.
Prof.Dr. Sıkı, “Plantasyon alanları dışında dikimi yapılan Türkiye’deki okaliptüs ağaçlarının bir plan ve program dahilinde kökü kazınmalıdır. Türkiye ve bulunduğu coğrafya ciddi bir kuraklık tehdidi ile karşı karşıya iken okaliptüslerin hemen hemen her yere dikilmesini savunmak abesle iştigalden başka bir şey değildir” dedi.