Gündem Okulların ücret kriterleri belirlendi

Okulların ücret kriterleri belirlendi

04.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) 667 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan üniversitelerin öğrencilerinin işlemleriyle ilgili sıkça sorulan sorulara yönelik yeni bir açıklamada bulundu.

Okulların ücret kriterleri belirlendi

YÖK, “Gelecek yıllara yönelik ödenmiş kayıt ücretleri varsa ne olacak?” sorusuna “ÖSYM tarafından yerleştirilen yükseköğretim programında eğitime devam edeceklerin bu durumlarını belgelerle kanıtlanmış olması halinde öğrenciden ilgili akademik yıl için ücret talebinde bulunulmayacaktır” cevabını verdi. YÖK’ün yaptığı açıklamaya göre yatay geçişle başka bir üniversiteye geçen veya ÖSYM tarafından yerleştirildiği üniversitede eğitime devam etmeyecek ve eğitim ücretini peşin ödeyen öğrencilerden ücret iadesi talep edenlerin kanıtlayıcı belgelerle beraber, KHK’nın yayınlandığı 17 Ağustos’tan itibaren 60 gün içinde Maliye Bakanlığı’na başvuruda bulunmaları gerekiyor. Açıklamanın diğer maddeleri ise şöyle:

- Mezun aşamasında olan ancak ek sınav, not yükseltme sınavı gibi işlemleri nedeniyle henüz mezun olamamış öğrencilerin işlemleri tercih yapmış ve yerleştirilmiş olsa dahi koordinatör üniversite tarafından yürütülecek.

- Yerleştirme sürecinde veya özel öğrencilik durumunda derslerin transferi ve intibakında ise şu yöntem izlenecek: Derslerin transferinde, programın müfredatı esaslı değil program yeterlilikleri esaslı bir intibak uygulanacak. Öğrencinin daha önce almış ve başarılı olmuş olduğu tüm dersler kredileriyle birlikte sayılarak intibakı yapılacak ve yalnızca mezuniyet için gerekli olan AKTS kredisi ön lisansta, 120, lisansta 240, diş hekimliğinde 300, tıpta 360 olarak dikkate alınarak dersleri belirlenecek.

- KHK kapsamındaki bursluluk durumu yatay geçiş için geçerli olmayacak.

- Kılavuzda belirtilmeyen ancak kapatılan üniversitenin Mütevelli Heyeti, Senato, Yönetim Kurulu vb. tarafından verilen öğrenim ücreti muafiyeti devam etmeyecek.

- Öğrenim ücretlerinin taksitle ödenebilme durumu, ÖSYS sonucunda burslu öğrenci olarak yerleştirilmemiş ancak ÖSYS Kılavuzu’nda üniversiteye ait koşullarda yer alan şartları sağladığı için öğrenim ücreti muafiyeti tanınanların ödemeleri ile hazırlık sınıfı okuması gereken öğrencilerin ne kadar ücret ödeyeceği konuları ise Maliye Bakanlığı’ndan gelen görüşe göre belirlenecek.