Pazar

23.10.2016 - 02:30

Okurlara cevaplar

Bu köşede belli aralıklarla yaptığım gibi okurların biriken sorularını cevaplıyorum bu hafta. Geniş bir yelpazeye yayılan sorular ağırlıkla eski şaraplar ve üzüm çeşitleri hakkında. Size de fikir verebilirler...

Sitene Ekle
Şişedeki balık  |  Mehmet Yalçın myalcin@tnn.net Tüm Yazıları »

Şarap şeceresi ne demektir?

“Nasıl reddedebilirdim? Her zaman, böyle bir şecereli üzüm şarabı bulamazsınız” cümlesinde bahsedilen şecere ne anlama gelmektedir? Kullanılan üzümün soyağacı mı, yoksa üzümün ekiminden şarabın şişelenmesi ve sunumu evresine kadar olan tüm geçmişi mi?  (Yalçın Ceylanoğlu) 

Cevap: Türkçemizde şecere, “soyağacı” anlamına geliyor. Şarabın soyağacı denildiğinde öncelikle bağı önem kazanıyor. Fransa, İtalya ve İspanya gibi ülkelerde bölgesel şarapçılık katı kurallarla denetlendiğinden, şarapların şeceresinden söz edebiliyoruz, parsel parsel belirlenmiş tek bir bağın şarabı dahi üretiliyor ve etikette belirtiliyor. Şarapta özelliği veren üzümün cinsi kadar yetiştiği bölgenin doğal özellikleri olduğundan bölgenin tespiti önemli. Üzümün soyağacı aynı önemde değil, asmanın A veya B fidanlığından gelen X ya da Y klonu olması, bölgenin toprak ve iklim özelliklerine göre kısmen ikinci planda kalıyor.

? ? ?

Güney Afrika Porto’su nasıldır?

Elimde Güney Afrika Cumhuriyeti’nde üretilmiş 1970 senesi Vintage Port cinsi şarap bulunuyor. Çok uzun zamandır serin ve kuru yerde ve iyi şartlarda sakladığımı umuyorum. Tüketilebilirliğini ve (tahminî de olsa) piyasa değerini öğrenebilirsem çok memnun olurum. (H. Burak Topel)

Cevap: Güney Afrika ve Avustralya gibi sıcak iklimli ülkeler 90’lara kadar bol güneş ve sıcak avantajıyla ileri olgunluktaki üzümlerden tatlı şaraplara ağırlık verdiler. Bu şarap türlerinde ustadırlar. Porto cinsi şaraplar yüksek alkollü olduklarından dayanıklıdır, yıllanmaya da uygundur. Ne yazık ki Türkiye’de eski şarap satılan ortamlar olmadığından piyasasından söz edemeyiz, yurt dışı müzayedelerde de ancak Portekiz’den gelen orijinal Porto’ların çok iyi seneleri el değiştirdiğinden, Güney Afrika’da yapılan bu tür şarabın önemli bir değeri olmayacaktır. 

? ? ?

Beylerce üzümü niye unutuldu?

Beylerce üzümlerinden elde edilen bir şarabın tadıyla ve dokusuyla ilgili bilgi verir misiniz? Bu üzüm türü neden artık yetişmiyor yok olmak üzere? (Uğur Durmuş)
Cevap: Bilecik ilimize özgü bu beyaz üzümü Tekel 1960’lara kadar tek-tük bazı sofra şaraplarında kullanmış ancak şu an şaraplık bir değer görülmediği için ciddî bir bağcılığı söz konusu değil. Eski literatürde orta kırat bir üzüm olarak geçiyor, bilinen iz bırakmış bir şarabı da ne yazık ki yok.

? ? ?

Eski Papaskarası değerli midir?

Evde hiç açılmamış tertemiz şişesinde Papaskarası üzümünden yapılma bir şarap var. 1970 üretimi şarabı değerlendirebileceğim herhangi bir yer var mıdır? (Erkut Akaslan)

Cevap: Papaskarası Trakya bölgemizde 70’li yıllarda yaygın bir üzümdü. Güzel de şarapları vardı. Ama hem bu üzümün prensipte yıllanmaya çok uygun olmayan, orta gövdeli şaraplar vermesinden hem de o yıllarda şarapların daha çok gündelik içime uygun tarzda yapılmasından dolayı içim özelliği kalmamıştır. Dünyada bile 46 sene yıllanabilecek şarap çok az, üstelik yıllandırmanın uygun mahzen koşullarında yapılması şart. O yüzden bu şarabı dekoratif bir anı objesi olarak saklamanızı öneririm.

? ? ?

Köpüklü şarap saklanır mı?

Akşamüstleri işten gelince güzel havalarda balkonda köpüklü şarap içip keyif yapmak gibi bir hevesim var. Ama tabi ki evde iki küçük çocuk olunca şampanyayı o saate açıp bitirmek söz konusu olmuyor. Acaba köpüklü şarap açıldıktan sonra saklanabilir mi? Hangi koşullarda ne kadar saklayabilirim? (Serhan Mumcu)

Cevap: Köpüklü şarabı açtıktan sonra temiz bir normal şarap mantarıyla kapatıp dikey biçimde serinde tutarak bir-iki gün daha içebilirsiniz. “Champagne Stopper” denilen ve gazı kaçırmadan şişe ağzına konabilen tıpalar da var, bunlar da aynı işi görür. Ama şarap bekledikçe kalite kaybeder, gazı da azalır. O yüzden bir-iki günü geçirmeyiniz.

? ? ?

Fransız üzümleri dışarıdan mı geliyor?

Cabernet Sauvignon üzümü Fransa’nın Bordeaux bölgesinde yetişen bir üzüm çeşidi fakat bizim Ege’de yetişiyor mu, yoksa dışarıdan mı geliyor? Bu arada yemelik üzüm ile şaraplık üzüm arasında fark yetiştirme yani bağların elverişsiz olması mı sadece ya da başka bir sebebi var mı? (Caner Konca)

Cevap: Bordo kökenli Cabernet Sauvignon artık dünyanın her yerinde yetişiyor. Fidanları Bordo’dan ithal edilebildiği gibi başka ülkelerden de gelebiliyor, yerli fidanlıklarda da çoğaltılıyor. Üzüm nakliyatı söz konusu değil. Diğer sorunuza gelince şaraplık üzüm yemelik üzümden farklı, daha küçük taneli ve kalın kabuklu oluyor. Ender olarak Sultaniye gibi hem yenen hem şarabı yapılan üzümler de olabiliyor. 

©Copyright 2016 Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.