Gündem Olaylardan önce müdahale hakkı

Olaylardan önce müdahale hakkı

03.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eylem planındaki düzenlemeye göre her hastanede hasta yakınlarının bilgilendirilmesine yönelik birimler oluşturulacak. Acillerde, ‘önleyici kolluk’ görevi yapmayan polislere ‘olay yaşanmadan önce’ müdahale hakkı verilecek

Olaylardan önce müdahale hakkı

Sağlık Bakanlığı, ‘Sağlıkta şiddete sıfır tolerans eylem planı’nı tamamladı. Hazırlanan üç ayaklı eylem planında, şiddete neden olan faktörlerin belirlenmesi, şiddet eylemi gerçekleşirken neler yapılması gerektiği ve şiddet sonrası atılacak adımlarla ilgili çalışmalar yer aldı. Eylem planında yer alan düzenlemeler özetle şöyle:

Haberin Devamı

Hakaret tutuklama sebebi

- Sağlık çalışanına sözlü hakaret ya da fiili saldırı girişimini mahkeme, tutuklama sebebi sayabilecek.
- Şiddet olayının ardından yasal süreçler Yargıtay boyutuna kadar takip edilecek, alınan cezalar kamuoyuyla paylaşılacak.
- Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) yeniden gözden geçirilecek. Hastaların randevuları gün içine yayılacak ve aynı anda muayene, radyoloji, tetkik boyutlarıyla sistemin daha iyi işlemesi sağlanacak.
- Hastane yöneticileri, artık haftasonları ve geceleri de nöbete kalacak.
- Acil tanımı, SGK ile birlikte yeniden yapılacak. Böylece uyum farklılığından kaynaklı sorunlar minimize edilmiş olacak. Poliklinik hizmetleri gece saatlerine kadar artırılacak.

Haberin Devamı

Müdahil olacak

- Mevcut düzende acillerde, ‘önleyici kolluk’ görevi yapmayan polislere, hastane yönetiminin talebi şartıyla, “olay yaşanmadan önce” müdahale hakkı verilecek. Sağlık Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı protokol taslağına göre polisler artık hastanelerde önleyici kolluk olarak da çalışacak. Polisler, şiddet olayının gerçekleşeceğine yönelik birtakım izlenimler elde ettiği zaman, hastane yönetiminin davetiyle konuya müdahil olacak. Bu nedenle hastanelere polis takviyesi yapılacak. Polisler hastanede ayrılacak bir bölümde duracaklar.

Birim oluşturulacak

- Sağlık çalışanlarına çatışma, stres yönetimi iletişim eğitimleri yaygın ve düzenli olarak verilecek.
- Tıp fakülteleri ile sağlık bilimleri fakültelerinde, iletişim, hasta ve hasta yakınlarını anlama eğitimleri konulacak.
- Hasta ve hasta yakınlarının bilgilendirilmesi konusunda önemli bir adım atılacak. Her hastanede ameliyathane, yoğun bakım, servisler gibi bölümlerde hasta yakınlarının bilgilendirilmesine yönelik bir birim oluşturulacak.

Şerife Nine örneği

- Kırıkkale’de acil servise girerken çamurlu diye ayakkabılarını çıkaran Şerife Nine’nin ismi, o hastaneye verilmişti. Bakanlık, Şerife Nine örneğinde olduğu gibi hastanelerde pozitif davranış geliştiren hastaların bu davranışlarını duyuracak faaliyetler geliştirecek.
- Şiddeti meşrulaştıran atasözleri ve deyimlere yönelik Kültür Bakanlığı ile çalışma yapılacak. Çocukların ‘Sana iğne yaptırırım’ denilerek korkutulması, bu yönde görsellerin kullanılması ile mücadele edilecek.
- ‘Sağlıkta şiddet’, hastane yöneticilerinin performans göstergelerinden biri olacak.

Haberin Devamı

Kör nokta kalmayacak

- Hastanelerdeki kamera sistemleri gözden geçirilecek. Hiçbir hastanede kör nokta bırakılmayacak. Aile hekimliği merkezlerinde de kamera sistemine geçilecek.
- Şiddete maruz kalan sağlıkçılara rehabilitasyon uygulamaları güçlendirilecek.
- Kronik hastalığa sahip kişilerin prosedür işlemleri daha çabuk halledilecek.

SİVİL ÖZEL GÜVENLİK

- Hastanelerde çalışan özel güvenlikçiler, kimi durumlarda sivil kıyafetle de önleyici güvenliği sağlayacak.
- ‘Sağlıkta şiddetle mücadele’ boyutunda etkin olan yönetici, örnek davranış gösteren hekim, hemşire, hasta, hasta yakını, polis gibi ilgili bütün paydaşlar yılda 1 defa ödüllendirilecek.