Gündem Öldüren polise müebbet istemi

Öldüren polise müebbet istemi

20.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cizre’de 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ı ‘olası kastla’ öldürmekten bir polis hakkında müebbet ağır ceza, dört polis hakkında ise ‘suçu bildirmemekten’ 4 yıl hapis istendi. İddianamede, polisin çocuğu öldürebileceğini öngördüğü belirtildi.

Öldüren polise müebbet istemi

Şırnak Cizre’de 14 Ocak günü meydana gelen olaylar sırasında 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın başından vurularak öldürülmesiyle ilgili soruşturma tamamlandı. Cumhuriyet Savcısı Remzi Demir’in hazırladığı iddianame Cizre Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. İddianamede polis memuru olan şüpheli M.N.G.’nin tamamen bireysel olarak adli emanetin 2015/20 sırasında kayıtlı olan Mossberg marka pompalı av tüfeği ile uygulamada kapalı yer operasyonlarında kapı açma ve cam delmek için kullanılan 12 cal’lik gaz fişeklerini maktul ve arkadaşlarının yönüne doğru üç dört el ateşlemesi sonucunda, atışlardan birisinin maktul Nihat Kazanhan’ın başına isabet ettiği ve Kazanhan’ın öldüğü belirtildi.
Olay günü polis memuru M.N.G.’nin yapmış olduğu atışların, olayın gelişimi, kullanmış olduğu silahın niteliği, menzili ve tüm dosya kapsamı dikkate alındığında maktul Nihat Kazanhan ve arkadaşlarından birisine isabet etmesi durumunda ölüm ile neticelenebileceğinin öngörebileceği belirtildi. İddianamede özetle şöye denildi:
Olası kastla hareket etti
“Şüpheli M.N.G.’nin sonuç konusunda kayıtsız kaldığı, şüphelinin bu durumda uygulamada kabul edildiği ve T.C.K. 21/2 madde ve fıkrasında belirtilen ’suçun kanuni tanımındaki unsurların gerçekleşebileceğini ön görmesine rağmen fiili işlemesi’ olarak tanımlanan ’olası kast’ ile hareket ettiğinin kabulünün zorunlu olduğu, maktul Nihat Kazanhan’ın öldürülmesi fiilini şüpheli M.N.G.’nin bireysel şekilde işlediği anlaşılmıştır... Şüphelinin yapacağı atışların maktule değerek öldürebileceğini öngörmesine rağmen maktulde öldürücü etki yapan atışı yaptığı ve bu atışın da maktulün hayati bölgesine isabet etmesi sonucu ölümüne yol açtığı, bu kapsamda şüpheli M.N.G.’nin üzerine atılı bulunan ’öldürme’ suçunu olası kast ile işlediğinin Cumhuriyet Başsavcılığımızca kabul edildiği, şüpheli M.N.G’nin ısrarla maktule yönelik atışı kendisinin yapmadığını belirtmesine istinaden soruşturma dosyamıza yansıyan tanık beyanları, şüpheli beyanları ve dosyada bulunan diğer delillere göre değerlendirildiği, bu delillerden de olay günü şüpheli M.N.G.’nin ’olası kast’ ile eylemini gerçekleştirdiğinin anlaşılmıştır.”
İddianamede M.N.G.’nin ’olası kast ile nitelikli öldürmek’ suçundan müebbet hapis cezası ile cezalandırılması talep edilirken; tutuksuz olan komiser yardımcısı U.İ. ile özel harekat polisleri H.V., O.Ç. ve G.T. için ise ’Kamu görevlisinin suçu bildirmeme’ suçundan 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle cezalandırılmaları istenildi. 5 sanığın yargılamasına önümüzdeki günlerde Cizre Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.

Haberin Devamı

‘Ben değil arkadaşım vurdu’

Cinayetin ardından Mardin Emniyet Müdürlüğü Özel Harekât Şube’sinde görevli polis memuru H.V. tutuklanmıştı. H.V. daha sonra Nihat Kazanhan’ı kendisinin değil arkadaşı M.N.G.’nin öldürdüğünü anlattı ve şöyle ifade verdi:
“M.N.G. aracın arka tarafına gelerek burada bulunan av tüfeğini aldı, aracın ön sağ tarafına geçti. M.N.G. pompalı tüfeğiyle çocuklardan tarafa hedef gözetmeksizin 3- 4 el ateş etti. Ateş ettiği esnada M. N.G.’nin başında siyah bir bere vardı. Çocuğun vurulduğunu ve M.N.G.’nin ateş ettiğini, ben ve U.İ. net şekilde gördük. M.N.G. silahı araca bıraktı ve karakola geri döndük. Karakolda unsur amirimiz bizden sorumlu kişi ile görüştü. Görüşmeden sonra M.N.G. başına bir kar maskesi taktı ve ateş ettiği noktaya gitti. Buradan langher ile attığımız gaz kapsülleri ile kendisinin pompalı tüfek ile attığı boş gaz fişeklerini toplayıp getirdi ve karakolun içine bir yere gömdü. Biz bu dosyada kimsenin tutuklanmayacağını düşünüyorduk.”