Gündem Öldürmek istesem çeker vururdum

Öldürmek istesem çeker vururdum

27.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eskişehir’de Gezi eylemlerinde Korkmaz’ı esnafla döverek öldürmekten yargılanan polis Saldoğan, dönemin Başbakan’ının ‘darbe girişimi’ sözünü hatırlatarak ‘Darbe girişimini bastırmak için ne yapmam gerekiyorsa onu yaptım’ dedi.

Öldürmek istesem çeker vururdum

Eskişehir’de geçen yıl 2 Haziran’da Gezi Parkı eylemleri sırasında polisten kaçan Ali İsmail Korkmaz’ı esnafla birlikte dövüp ölümüne neden olan sanık polis Mevlüt Saldoğan , duruşmadaki “Darbe girişimini bastırmak için ne yapmam gerekiyorsa onu yapmışım” diye kendini savundu.
Bir ara sokakta aralarında polis ve esnafın bulunduğu bir grup tarafından öldüresiye dövülen, 38 gün komada kaldıktan sonra yaşam savaşını kaybeden Anadolu Üniversitesi öğrencisi Ali İsmail Korkmaz’ın (19) faillerinin yargılanmasına Kayseri 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. ‘Güvenlik’ gerekçesiyle Kayseri’de görülen davayı izlemek üzere gelenler, ellerinde pankart ve flamalarla Cumhuriyet Meydanı’nda buluştu ve yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki Adliye Sarayı’na sloganlar atarak yürüdü. Adliye çevresinde, Ankara, Adana ve çevre illerden gelenlerle birlikte toplam 2 bin 500 polis görev aldı.

Haberin Devamı

Sokağın maketiyle geldiler
Duruşmayı anne Emel, baba Şahap, ağabey Gürkan Korkmaz, aile yakınları, CHP’li milletvekilleri Durdu Özbolat, Musa Çam, Süheyl Batum, Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan izledi. Korkmaz ailesi avukatları duruşma öncesi salona, Ali İsmail’in saldırıya uğradığı cadde, sokak ve binaları gösteren bir maket getirdi. Maket, mahkeme heyetinin görebileceği şekilde salonda bir masanın üzerine konuldu. Duruşmaya tutuklu yargılanan sanık polis memuru Mevlüt Saldoğan, fırıncı İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever, fırın işçisi Ebubekir Harlar ile tutuksuz yargılanan polis memurları Şaban Gökpınar, Hüseyin Engin, Yalçın Akbulut ve avukatları ile Korkmaz ailesi avukatları olarak katıldı.

Haberin Devamı

Asıl zanlı Saldoğan

Tutuksuz yargılanan polis memurları Hüseyin Engin ve Şaban Gökpınar’ın beraatlarını isteyen savcı, mütalaasında olay anını şöyle özetledi:

“Ali İsmail Korkmaz’ın katıldığı Yunus Emre Caddesi’ndeki eylemlerde müdahaleden kaçarak, Kurtuluş Mahallesi Sanayi sokağa girdiğinde Ebubekir Harlar’ın tekme attığı, İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu ve Muhammet Vatansever’in çelme taktığı, ekmek fırını önünde yaraladığı, Mevlüt Saldoğan’ın yerde yatan Ali İsmail Korkmaz’a vurduğu, Yalçın Akbulut’un da orada bulunduğu, Ali İsmail Korkmaz’ın küfür ettiği, sanıklardan Mevlüt Saldoğan’ın Ali İsmail Korkmaz’ın göğüs ve baş kısmına tekme attığı belirlendi.”

‘Amaç pusu kurmak’
Mütalaada Mevlüt Saldoğan’ın 3 kez vurduğu ve “yaralamaya yönelik saldırının kastının aştığı ve adam öldürmeye sebep olduğu” belirtildi.
Korkmaz ailesi avukatlarından Ayhan Erdoğan salona getirilen maket üzerinden olayı anlatarak, “Polisin amacının suç işleyen varsa yakalamak değil, pusu kurmak olduğu telsiz kayıtlarında mevcuttur. Beraatı istenen polisler olmasaydı, Ali İsmail Korkmaz o sokaktan kurtulup, kaçabilirdi” dedi.

Darbeyi bastırıyormuş
Ali İsmail Korkmaz’ı öldürmekle suçlanan sanık polis memuru Mevlüt Saldoğan, “Namusum ve şerefim üzerine yemin ediyorum. Benim için en büyük acıdır bu. Böyle bir pusu kurmadık. 72 saat boyunca görevden ayrılmamak üzere orada bulundum. Bir insanın ne kadar uykusuz kalabileceği, psikiyatrlara sorulması lazım veya nasıl bir tepki verir bunun sorulması lazım. Ne ceza alacağım önemli değil. Gerekirse ilmeği takarım, canımı da alırım. Evladım yaşındaki bir insanın canını almakla suçlanıyorum. Vallahi, kimseyi öldürmedim, kimseyi öldürecek hareket etmedim” dedi.
Saldoğan, dönemin Başbakan’ı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Gezi eylemleri için “darbe girişimi” dediğini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün bu ülkenin cumhurbaşkanı, başbakanı ısrarla ‘Gezi Parkı eylemi darbe girişimidir’ diyor. Gezi olayları bir darbe girişimiyse, ben darbe girişimini bastırmak için görevlendirilmişim. Bunu bastırmak için de ne yapmam gerekiyorsa onu yapmışım. Kasten adam öldürmekle suçlanmak benim için çok büyük hakaret. Benim o gün silahımın namlusunda mermi vardı. Öldürmek isteseydim, çeker vururdum.”

Haberin Devamı

‘Katil olarak yaşayacaksınız’

Haberin Devamı

Duruşmada verilen baba Şahap Korkmaz, “Ali İsmail, eve kaçmaya çalışırken, bu şekilde vahşice saldırmaları hangi hakka, insanlığa sığar? Vücudu morluk içindeydi. Bunların hepsi gerçek birer katildir. Adaletin adilce işlemesini istiyoruz” dedi. Anne Emel Korkmaz ise, “18 ay önce oğlumu yitirdim, 5 seferdir bu katillerle yüz yüze geliyorum. Ben dimdik ayaktayım ve çocuğumla gurur duyuyorum. Siz katil damgasıyla hayatta kalacaksınız. Bu katiller idam da edilse Aliş’im bize geri gelmeyecek. En ağır şekilde yargılanmalarını istiyorum. Çocuğum cennette şu an ama onlar ömür boyu cehennem azabıyla yaşayacak” diye konuştu. Ali İsmail’in ağabeyi avukat Gürkan Korkmaz da tüm sanıkların kasten adam öldürmek suçundan yargılanmalarını istedi.