Gündem Ölesiye değil gülesiye sevelim

Ölesiye değil gülesiye sevelim

09.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Kültür Üniversitesi Kadın ve Sosyal Araştırmalar Birimi, Kadına Yönelik Şiddete Uluslararası Mücadele Günü için 27 Kasım’da kadına uygulanan şi

Ölesiye değil  gülesiye sevelim

İstanbul Kültür Üniversitesi Kadın ve Sosyal Araştırmalar Birimi, Kadına Yönelik Şiddete Uluslararası Mücadele Günü için 27 Kasım’da kadına uygulanan şiddete dikkat çekmek için “Çağımızda Değişen Flört Kavramı, Aşk ve Şiddet” başlıklı bir seminer düzenledi. 2016 yılında erkek şiddeti ile öldürülen kadın sayısının 328 iken bu yıl kasım ayı itibariyle bu sayının 337’ye yükseldiği belirtilen seminerde “ölesiye değil güldüresiye sevelim” mesajı verildi. İlişkilerde rastlanan fiziksel, psikolojik ve sosyal şiddet türlerinin ele alındığı seminerde Prof. Dr. Işıl Zeybek, Öğr. Gör. Gülnur Işıklar, Seksolog Rayka Kumru, Uzman Psikolog Merve Karabulut, Kişilerarası İletişim Uzmanı Dilek Ölmez ve Master Trainer-Kişisel Gelişim Uzmanı Ömer Çam konuşmalarıyla katılımcıları bilgilendirdi.
‘Şiddet sadece fiziki değil’
İlişkilerde iki tarafın da birbirlerini bazı konularda zorladıklarını ifade eden Rayka Kumruyapan, “İlişkide bir istekte bulunan kişi evet cevabı almak için karşı tarafı sürekli zorluyor. Sürekli zorlanan kişi artık ısrara dayanamayıp evet diyebiliyor. Bu gerçek evet değildir. İsteğini kabul ettirmek isteyen taraf için ‘Sen beni sevmiyor musun?’, ‘Sen bana güvenmiyor musun?’ sözleri ile şiddet uygulanıyor. Şiddet sadece fiziki olmaz” ifadelerini kullandı.
‘Çözüm diyalog’
Uzman Psikolog Merve Karabulut da “Şiddet her anlamda psikolojik bozukluktur. Bir sorunun konuşarak çözülemeyeceğini düşünüp karşı tarafa şiddet uyguluyorlar” diye konuştu. Kişilerarası İletişim Uzmanı Dilek Ölmez ve Master Trainer-Kişisel Gelişim Uzmanı Ömer Çam ise konuşmalarında iletişimin önemine vurgu yaptı. Çam “Birbirleri ile iletişim kurmakta zorlanan bireyler birbirlerini anlamadıkları veya iletişim kuramadıklarından dolayı şiddete başvuruyor. Şiddetin karşısındaki çözüm ‘kaşılıklı diyalog’ olmalıdır” dedi.

Kimliğini değiştirmek istiyorlar

Şiddete uğrayan kadınlar için ‘sığınma evleri’ gibi önlemler alınsa da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de şiddet gören kadınların çoğu kimliklerinin tamamen değiştirilmesini istiyor. Bu şekilde izlerini kaybettiren kadınların kendilerini daha güvende hissettikleri belirtildi. 2013’te kimlik değiştiren kadın sayısı 40’ken, 2017 itibari ile yaklaşık 300 kadın kimliğini korunma amacıyla değiştirme talebinde bulundu.

Haberin Devamı

İstanbul Kültür Üniversitesi Kadın ve Sosyal Araştırmalar Birimi 27 Kasım’da “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” kapsamında bilgilendirici bir seminer gerçekleştirdi.

Yazarlar