Dünya Ölmüş domuz beyni canlandırıldı

Ölmüş domuz beyni canlandırıldı

19.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

Ölmüş domuz beyni canlandırıldı

ABD’li bilim insanları, kesimhaneden aldıkları 32 domuzun beynini kesimden 4 saat sonra geliştirdikleri bir sisteme bağladı. Beyinlere 6 saat boyunca ilaç enjekte eden bilim insanları, ölen beyinleri kısmen canlandırdı.

Haberin Devamı

Hücre ölümü yavaşladı

ABD’deki Yale Üniversitesi’nden bilim insanları, çığır açacak araştırmaya imza attı. Bilim insanları, kobay olarak kullanmak için kesimhaneden 32 domuz aldı. Kesimden sonra 4 saat cansız kalan beyinler, Yale’de geliştirilen bir sisteme bağlandı. Sistem organlara sentetik kan, oksijen ve beyin hücrelerinin ölümünü yavaşlatan ilaçtan oluşan sıvıyı nabız benzeri ritimle pompalamaya başladı. 6 saat boyunca bu sıvıyla beslenen beyinlerde hücre ölümü yavaşladı, bazı kan damarları kendini yeniledi ve az da olsa beyin aktivitesi başladı. Hücrelerin birbiriyle iletişim kurduğu sinapslar aktif oldu ancak bilinç ve farkındalık oluşmadı.

İnsan için olur mu?

Normal bir beynin ihtiyaç duyduğu kadar oksijen pompolanan domuz beyinleri ilaçlara da canlı bir beynin vereceği türden tepkiler verdi. Bütün bu deneyler, domuzların başları kesildikten 10 saat içinde gerçekleştirildi. BBC haberine göre Yale Üniversitesi, domuzları laboratuvar ortamında büyütmeyip mezbahadan alarak etik tartışmalarının da önüne geçti. Nörolojik hastalıkların tedavisinde yeni metotların önü açabilecek araştırmanın, Alzheimer gibi hastalıkları iyileştirmede, inme ya da doğumda oksijensiz kalmaya bağlı travmalara karşı beyni korumanın daha iyi yollarını bulmayı sağlayacağı düşünülüyor.

Haberin Devamı

‘Ölüm aşamalı gerçekleşiyor’

Araştırma beyinlerin nasıl öldüğüne dair fikirleri değiştirme potansiyeli taşıyor. Eskiden, oksijenin kesilmesiyle birlikte beyin hücrelerinin hızlıca öldüğü tahmin ediliyordu. Yale Üniversitesi’nden nörobilim profesörü Nenad Sestan, “Beyin hücreleri tahmin ettiğimizden daha uzun sürede ölüyor. Hücre ölümleri aşamalı olarak gerçekleşiyor ve bu süreçlerin bazıları ertelenebilir, durdurulabilir, hatta geri çevrilebilir” dedi. Beyin evrendeki en karmaşık yapılardan biri olsa da beyni dilimleyerek dondurmak veya beyin hücrelerini başka bir yerde çoğaltmak beynin 3 boyutlu olarak nasıl işlediğinin anlaşılmasını sağlamıyor.

Yazarlar