Gündem Ombudsman cezaevlerine gidiyor! Kötü muamele iddialarını araştıracak

Ombudsman cezaevlerine gidiyor! Kötü muamele iddialarını araştıracak

15.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Adalet Bakanlığı’na başvuran Kamu Denetçiliği Kurumu, ‘kötü muamele’ şikâyetlerini incelemek üzere cezaevlerine heyet gönderecek. Cezaevi ziyaretleri sonrası heyet uzmanları, bir rapor hazırlayacak

Ombudsman cezaevlerine gidiyor Kötü muamele iddialarını araştıracak

Vatandaşın kamu kurumlarıyla yaşadıkları sıkıntılara ilişkin şikâyetleri inceleyip, idarelere tavsiye yönünde kararları veren Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), cezaevi ziyaretlerine başlıyor. Tutuklulardan gelen şikâyet dilekçeleri üzerine harekete geçen kurum, Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulunarak şikâyetin yoğun olarak yaşandığı cezaevlerine ziyaret izni isteyecek. Kurum temsilcileri ve uzmanlarından oluşan bir ekip, gelecek hafta itibariyle şikâyetlerin geldiği kurumlara resmi ziyaretlerde bulunarak, tutuklu, hükümlü ve cezaevi yetkilileri ile görüşmeler yapacak.

Haberin Devamı

Ziyarete başlıyoruz

TBMM Dilekçe ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyona KDK’nın çalışmaları hakkında bilgi veren Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanı Şeref Malkoç, cezaevlerinde “kötü muamele” iddia ve şikâyetleri konusunda da açıklama yaptı. Malkoç şunları kaydetti:

“KDK’ya bu şikâyetlerle ilgili yazı ile başvuruda bulunulması gerekiyor. Bu şikâyetlere ilişkin bizi şifahi olarak bilgilendiren milletvekilinin kendisi veya cezaevinde bulunan tutuklu, hükümlünün kendisi, kendisi olmuyorsa avukatı, o da olmuyorsa yakınlarından birisi bize yazılı olarak başvuruda bulunmalı. Biz bu çerçevede yetkimizi kullanabiliyoruz. Son 20 gündür bir program üzerinde çalışıyoruz. Muhtemelen önümüzdeki günlerde başvuru gelen cezaevlerini ziyaret edeceğiz. Bununla ilgili Adalet Bakanlığıyla ve sivil toplum örgütleriyle de temasa geçtik. Ziyarette nelere dikkat edelim, gelen şikâyetler neler; bunları tasnifledikten sonra cezaevlerini ziyaret edeceğiz. Uzmanların yürüteceği çalışmanın ardından KDK bir rapor hazırlayacak. Hazırlanan rapor kamu kurumlarına iletilecek. Ayrıca yürütülen çalışmanın sonuçları hakkında da kamuoyuna yönelik bilgilendirmede bulunulacak.”