Gündem Önce kayyum sonra müfettiş incelemesi

Önce kayyum sonra müfettiş incelemesi

03.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kayyum atanan HDP’li belediyelerde 5’li müfettiş incelemesi başlatıldı. Başbakanlık onayı ile görevlendirilen müfettişlerin belediyelerin yanı sıra henüz kayyum ataması yapılmayan bazı HDP’li belediyeleri de incelediği ortaya çıktı

Önce kayyum sonra  müfettiş incelemesi

Darbe girişimi sonrasında yürürlüğe konulan OHAL uygulamasına olanak veren KHK’ler çerçevesinde PKK ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle bazı HDP’li belediyelere kayyum ataması gerçekleştirilmişti.
Milliyet’in aldığı bilgiye göre, daha önce İçişleri Bakanlığı’nca söz konusu belediyeler üzerinde yapılan incelemelerin ardından, bu kez kayyum atamasıyla el değiştiren yönetimler sonrasında daha ayrıntılı incelemeler başlatıldı.
Bu amaçla Başbakanlık onayı ile 5 ayrı bakanlıktan müfettişler görevlendirildi. Müfettiş grupları, Gümrük ve Ticaret, Maliye, Çevre ve Şehircilik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları ile İçişleri Bakanlığı bünyesindeki mülkiye başmüfettişlerinden oluşturuldu. Müfettiş grupları, geçen hafta itibariyle görev bölgelerinde çalışmaya başladı.
Adli ve idari soruşturma
Müfettişler, kayyum ataması yapılan HDP’li belediyelerin yanı sıra henüz kayyum ataması yapılmayan bazı belediyelerde geçmişteki iş ve işlemleri mercek altına aldı.
Beş bakanlık kadrosunda görev yapan müfettişlerin, belediyelerdeki incelemelerde öncelikle ihaleler, vergi borçları, varsa belediye şirketlerinin durumu, PKK’ya para aktarılıp aktarılmadığı, belediye personelinin özlük hakları ve sosyal güvencelerinin durumları, çevre ve şehircilik konularında aldığı kararlar ile uygulamaları, genel yönetim durumu konularını incelediği öğrenildi.
Müfettişlerin çalışmaları sonrasında hazırlayacakları inceleme raporlarında suç tespit edilmesi halinde ilgili belediye çalışanları ve yöneticileri hakkında adli ve idari soruşturmaların önü açılacak.
3 büyükşehirde yerinde denetim
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, önceki akşam TBMM’nin yasama yılı açılış resepsiyonuda yaptığı açıklamada kayyum atanan belediyelere ilişkin olarak şunları söyledi: “Yerel yönetimler ve belediyeler halka hizmet etmek için vardır. Terör örgütlerine dayanak teşkil etmek için yokturlar. Kim demokrasi ve hukuk devleti içinde hareket ederse, biz onun yardımcısı ve destekçisiyiz. Ama kim demokrasi ve hukuk devletinin dışına çıkar, belediyelerin kaynaklarını terör örgütlerine veya kanunun öngörmediği gayri meşru yöntemlere aktarmaya kalkarlarsa bize milletin verdiği görev, bunu engellemektir, kanunun gereğini yerine getirmektir. Üç ilde müfettişlerimiz var: Diyarbakır, Van ve Mardin. Büyükşehirler. Diğer büyükşehirlerde de var. Ama buraların özelliği şu; yerinde denetim yapıyorlar ve bu konuda Türkiye’nin 81 ilinde hangi kuralları uygulanıyorsa, aynı kurallar uygulanacak. Milletin her bir kör kuruşunun hesabı, devlette nasıl soruluyorsa yerel yönetimlerde de aynı şekilde bu denetim hem Meclis denetimine tabidir hem de devletin kendi kuralları içinde oluşmalıdır.”