Gündem Orduya 9 bin yeni subay ve astsubay

Orduya 9 bin yeni subay ve astsubay

09.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Milli Savunma Üniversitesi’ne öğrenci alımı için 18 Mart’ta sınav yapılacağını söyleyen Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, orduya 3 bin 761 subay ile 5 bin 992 yeni astsubay alınacağını belirtti

Orduya 9 bin yeni subay ve astsubay

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Milli Savunma Üniversitesi’ne öğrenci alımı için 18 Mart 2018’de 81 il merkezinde Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı yapılacağını belirterek, “Yapılacak bu sınav sonrası adaylar, fiziki değerlendirme, fiziki yeterlilik testi ve mülakat sınavlarından oluşan ikinci aşama sınavına çağrılacaktır. Bir başka ifadeyle bu sınav, sadece ikinci aşama sınava çağrılacakların belirlenmesi amacıyla yapılacaktır” ifadelerini kullandı.
Canikli, “Dış kaynaktan acil ihtiyacımızı karşılamak amacıyla 2018’de Kara Kuvvetleri Komutanlığımız için 2 bin 427 subay, 2 bin 657 astsubay; Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız için 693 subay, 836 astsubay; Hava Kuvvetleri Komutanlığımız için 341 subay, bin 899 astsubay; Özel Kuvvetler Komutanlığımız için ise 300 subay, 600 astsubay olmak üzere toplam 3 bin 761 subay ve 5 bin 992 astsubayımızın yetiştirilmesi planlanmaktadır” bilgisini verdi.
Canikli, dün düzenlediği basın toplantısında, bakanlık bünyesinde faaliyette bulunan Harp Okulları’na yeni dönemde subay ve astsubay alımına ilişkin bilgi verdi.
FETÖ kontrolünde
FETÖ’nün hain kalkışmasında en önemli hedeflerinden birinin de TSK’nın subay ve astsubay kaynağı olan Harp Okulları ve eğitim kurumları olduğunu, buralara yönelik çok ciddi bir tahribatın gerçekleştiğini hatırlatan Canikli, örgütün bu kurumları çok büyük oranda kontrol edebilir halde olduğunu, özellikle 15 Temmuz öncesinde yapılan sınavların hemen hemen tamamının örgütün kontrolü altında gerçekleştiğini söyledi.
Darbe girişiminin ardından TSK’nın subay ve astsubay eğitim mekanizması sisteminin yeniden dizayn edildiğini belirten Canikli, TSK’nın önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesindeki eğitim ve öğretim kurumlarının, Milli Savunma Üniversitesi’nde bir araya getirildiğini anımsattı. Canikli, bu açığı telafi etmek amacıyla çok hızlı bir şekilde çalışmalara başlandığını dile getirdi.
Dış kaynaktan alım
Harp okullarında, astsubay meslek yüksekokullarında, harp enstitüleri ve araştırma enstitülerinde 641’i misafir olmak üzere, 7 bin 327 kişinin eğitim gördüğünü bildiren Canikli, TSK’nın acil ihtiyacını karşılamak üzere dış kaynaktan subay ve astsubay temin çalışmalarının çok hızlı şekilde devam ettiğini söyledi.
Canikli, şunları söyledi:
“Dış kaynaktan acil ihtiyacımızı karşılamak amacıyla 2018 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığımız için 2 bin 427 subay, 2 bin 657 astsubay; Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız için 693 subay, 836 astsubay; Hava Kuvvetleri Komutanlığımız için 341 subay, bin 899 astsubay; Özel Kuvvetler Komutanlığımız için ise 300 subay, 600 astsubay olmak üzere toplam 3 bin 761 subay ve 5 bin 992 astsubayımızın yetiştirilmesi planlanmaktadır. Bu çerçevede subayların sınav işlemleri tamamlanmıştır. İlan gerçekleştirilmiştir. Ondan kısa bir süre sonra subay eğitimine alınacak ve yaklaşık 6 aylık eğitimden sonra teğmen olarak nasp edileceklerdir. Aynı şekilde 5 bin 992 astsubayımız da bu kapsamda eğitilecek ve atamaları gerçekleştirilecektir. 6 aylık eğitimden sonra teğmen ya da astsubay olarak nasp edilecekler. Ancak bu nasptan sonra sınıf okullarında gerekli eğitimlerini tamamlayacaklardır. Kıta hizmeti görevi ondan sonra başlayacaktır.”

Askeri okullara rekor başvuru

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, 2017’de Milli Savunma Üniversitesi’ne bağlı harp okulları ve astsubay meslek yüksekokullarına çok büyük bir teveccühün söz konusu olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:
“ÖSYM ile Milli Savunma Bakanlığımız arasında bir protokol imzalanmıştır. Bu protokol ile harp okullarında ve astsubay meslek yüksekokullarında eğitim ve öğretime zamanında başlayabilmek amacıyla 18 Mart’ta, 81 şehir merkezinde Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı yapılması planlanmıştır. Yapılacak bu sınav sonrası adaylar, ikinci aşama sınavına çağırılacaktır.”