Gündem Organ bağışlamak büyük sadaka

Organ bağışlamak büyük sadaka

27.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uluslararası Organ Nakli Ağı Projesi kapsamında bir araya gelen hastalar, organ naklinin önemine dikkat çekti. 10 yaşındaki Berk Yıldız’ın söyledikleri ise herkesi duygulandırdı...

Organ bağışlamak büyük sadaka

Uluslararası Organ Nakli Ağı Projesi kapsamında düzenlenen ‘5. Medya Çalıştayı’, 15 ülkeden 30 gazetecinin katılımıyla dün İstanbul’da gerçekleştirildi. Çalıştayda gazetecilere Sağlık Bakanlığı ile Organ Nakli Vakfı yetkilileri tarafından Türkiye’deki organ nakillerine ilişkin bilgi verildi. Toplantıya katılan yabancı gazeteciler de kendi ülkelerinde organ nakli konusundaki bilgileri paylaştı. Programda ayrıca, başarılı organ nakli ameliyatı geçirmiş kişiler de yaşadıklarını paylaştı.

Organ bekleyen 2 çocuk hastanın anlattıkları ise katılımcıları duygulandırdı. Kalp yetmezliği olan ve hayatını yapay kalple sürdüren 10 yaşındaki Berk Yıldız, 7 yaşına geldiğinde karaciğerinde büyüme ve dalakta şişme tanısıyla hastanelerle tanıştığını, ardından birçok tetkik geçirdiğini belirterek, “Önce Çapa’daki İstanbul Tıp Fakültesi’ne gittim ama bir sonuç çıkmadı. Sonra Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yatırıldım. Burada iki ay kaldım. Ardından doktorlar bana ‘Sana yapay kalp takılmasını ister misin?’ diye sordular. Onlara ‘Eve gideceksem olur’ dedim. Ardından ameliyat oldum ve yapay kalp taktılar. 7 aydan bu yana bu yapay kalp ile yaşıyorum” dedi.

‘Mücadele ediyoruz’

Neler hissettiğinin ve organ bağışı için bir çağrısı olup olmadığının sorulması üzerine minik Berk, “Organ bağışı candan cana en büyük sadakadır. Lütfen organlarınızı bağışlayın” ifadelerini kullandı. Berk’in annesi Arzu Yıldız, “Biz insanlar önyargılarımızdan dolayı organ bağışına olumsuz yaklaşıyoruz. Ama bunu aşacağız. Mücadele ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘Hayatım değişti’

Organ bağışlamak büyük sadaka


Türkiye’de başarıyla sonuçlanan yüz nakli örneklerinden Turan Çolak da etkinlikteydi. Antalya’da yaşayan Çolak, sağlık durumunun son derece iyi olduğunu söyledi. Yüz nakli olduktan sonra kendisi gibi organ nakli bekleyen hastalar için çalışmaya başladığını belirten Çolak, “Akdeniz Böbrek Hastaları Derneği’nde nakil bekleyen hastalar için çalışıyorum. Organ nakli, bekleyen hastalar için çok önemli. Ben de bir nakille hayatı değişen insanlardanım. Ailelerin bu konuda bilinçlenmesi için çabalıyoruz. Ben de organlarımı bağışladım. Herkesi buna davet ediyorum” dedi.