Gündem Ormanın dibindeki fabrikada yangın!

Ormanın dibindeki fabrikada yangın!

14.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Ayazağa’da ormanın yanında bulunan, içi kimyasal madde dolu, havuz malzemeleri üreten fabrikada yangın çıktı. Alevler 3 saatte kontrol altına alındı

Ormanın dibindeki fabrikada yangın

İstanbul Ayazağa’da, Cendere Yolu, Çakırlar Sokak’ta havuz ürünleri imalatı yapılan ve içinde çok miktarda kimyasal madde bulunduğu belirtilen fabrikada dün yangın çıktı.

Haberin Devamı

Yanan fabrikadan yükselen dumanlar bir çok yerden görüldü. Yangına, birçok ilçeden gelen itfaiye ekipleri müdahale etti, helikopter de havadan destek verdi.

‘Sıçraması önlendi’

İtfaiye ekipleri alevlerin yakındaki ormanlık bölgeye sıçramaması için çaba harcadı. 3 saatlik çalışmayla kontrol altına alınan yangında yaralanma ve can kaybı olmadı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yangınla ilgili şu açıklama yapıldı: “Ayazağa mevkisinde 9 bin metrekare alanda kurulu kağıt ve kimyasal madde fabrikasında çıkan yangın, İstanbul itfaiyesini alarma geçirdi. Saat 14.57’de alınan ihbar üzerine hareket eden ekipler, saat 15.04’te olay yerine ulaştı.

‘Araştırıyoruz’

Yangının kısa sürede yayılma eğilimi göstermesi üzerine, Avrupa ve Anadolu yakasındaki itfaiye gruplarından takviye istendi. Olay yerine 19 gruptan 50 araç ve 125 personel gönderildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin diğer birimleri de alarma geçerek, itfaiyeye destek verdi. Yangının çevreye sıçraması önlendi.”

Haberin Devamı

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç “Burası havuz malzemeleri üreten bir yer. Tam bir üretim yok diye biliniyor. Arkadaşlar evraklarına bakıyorlar. Ruhsatlı bir yer mi? Sarıyer Belediyesi’ne sonradan katılan bir yer, burada ufak tefek böyle yerler var, arkadaşlarımız araştırmalarını yapıyor. Kimyasal malzemeler var” dedi. Yanan fabrikanın işçileri ise “Havuz kalıbı yapıyor, boyayla sarıyorduk. Fabrikada polyester boya, yapıştırıcı, makineler var” diye konuştu.

‘Şehir dışına taşınmalı’

Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ali Uğurlu şunları söyledi: “Fabrika yangınlarının çıkmadan önlenmesi için 2012’de yürürlüğe giren ‘Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü Hakkında Yönetmelik’ var, fakat hala uygulamaya konulmadı. Diğer taraftan tesisler depoladıkları kimyasal ve tehlikeli maddeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kurduğu internet sitesi üzerinden beyan etmekte, sistem de tesisleri farklı yükümlülükleri olan ‘üst seviye’, ‘alt seviye’ ve ‘kapsam dışı’ gibi sınıflara ayırmaktadır. Fakat bu bildirimi binlerce işletmenin yapması gerekirken, ancak dörtte biri bildirimde bulunuyor. Binlerce tesisin ise kapsam dışı olarak sistemde yer aldığı görülüyor. Özellikle kapsam dışında yer alan tesislerin bir an önce denetlenmesi lazım.. Bu yönetmelik maddelerine gereği gibi uyulsa yangınlar yüzde 90 azalır. Bu tür fabrikaların şehir dışına taşınma şart.”