Gündem Oruçluyken diş fırçalanır mı? Oruçluyken diş fırçalamak orucu zedeler mi?

Oruçluyken diş fırçalanır mı? Oruçluyken diş fırçalamak orucu zedeler mi?

11.03.2024 - 10:59 | Son Güncellenme:

Her yıl Ramazan ayında tekrar tekrar gündeme gelen sorulardan birisi oruçluyken diş fırçalanıp fırçalanamayacağı meselesidir. Her yıl cevap verilen bu soru, bu Ramazan ayında da bir kez daha gündeme geldi. Peki, diş fırçalamak orucu bozar mı?

Oruçluyken diş fırçalanır mı Oruçluyken diş fırçalamak orucu zedeler mi

Oruç ve ağız sağlığı

Haberin Devamı

Mübarek Ramazan ayının farz ibadeti oruç tutmayı yerine getirirken akla takılan soruların belki de en önemlisidir diş fırçalamak. Oruç tutarken diş fırçalamak ile ilgili, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da yapılan birkaç açıklama bulunmaktadır.

Diyanet İşleri Başkanlığınca yapılan bu açıklamalardan birinde diş fırçalamanın orucu bozmayacağı ancak diş fırçalama işlemi sırasında diş macununun yahut suyun boğaza kaçması halinde orucun bozulacağı söylenmektedir. Her ihtimale karşı diş fırçalama işleminin imsak öncesinde ve iftar sonrasında gerçekleştirilmesi gerektiğine değinilmektedir.

Tüm bunlara bakıldığında diş fırçalamak orucu bozmamaktadır. Ancak dikkatli olunmasında fayda vardır.

Birkaç din bilginince yapılan açıklamalara göreyse diş fırçalarken macun kullanılmaması gerekmektedir. Macunun tat olarak boğazın aşağısına inmesi yahut diş etlerinin kanaması ve bu kanın yutulması durumda oruç bozulacaktır.

Haberin Devamı

Elbette diş fırçalamamak tercih edilmemelidir. Zira iftardan ve sahurdan sonra diş fırçalamamak ağızda bir takım kokuların oluşmasına neden olacaktır. Ağzın uzun süre temizlenmemesi diş eti iltihabının başlamasına ve istenmeyen bir kokunun ortaya çıkmasına neden olamaktadır. Bu sebeplerden dolayı dişlerin fırçalanması, diş iplerinin kullanılması ve gargara yapılması gerekmektedir.

Ancak bunlar yapılmadığı takdirde sahurdayken 1 bardak kadar süt tüketmek de kokunun üstesinden gelecektir. Dereotu, adaçayı, yeşil çay, kakule, nane ve maydanoz gibi bitkilerin çayını demleyip içmek de ağız kokusunun önüne geçmek için kullanılabilecek yöntemler arasındadır.

Elbette ki diş ve ağız sağlığı için oldukça büyük bir öneme sahip diş fırçalama eylemi orucu bozmamaktadır. Macun kullanmak konusundaysa görüş ayrılıkları mevcuttur. Macun yerine misvak kullanmak daha güvenilir ve uygun olacaktır. Zira Hz. Muhammed(sav)’in de dişlerini misvak kullanarak temizlediği bilinmektedir.