Ankara Osb'ler Yeşillenecek

Osb'ler Yeşillenecek

06.11.2017 - 15:17 | Son Güncellenme:

.

Osbler Yeşillenecek

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü ve Dünya Bankası Uluslararası Finans Kuruluşu (DB-IFC) işbirliğinde yürütülen ’Türkiye için Yeşil OSB Çerçevesinin Geliştirilmesi Projesi’ kapanış toplantısı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Dr. M. Veysel Yayan ve Dünya Bankası Türkiye Direktörü Johannes C. M. Zutt’un katılımıyla gerçekleştirilecek.
Kasım 2016’da başlatılan ’Türkiye için Yeşil OSB Çerçevesinin Geliştirilmesi Projesi’ ile yeşil OSB’ler (eko-endüstriyel parklar) için ulusal bir çerçeve oluşturulması ve organize sanayi bölgelerinde bu alandaki rekabetçilik fırsatlarının ortaya konulması amaçlandı. Temel hedefi mevcut OSB’lerin eko-endüstriyel parklara dönüşümü, yeni kurulacak OSB’lerin ise bu yaklaşıma göre kurulmasına dair bir ulusal yol haritası geliştirilmesi olan söz konusu proje kapsamında, seçilen dört OSB’de (İzmir Atatürk OSB, Bursa OSB, Adana Hacı Sabancı OSB ve Ankara Sanayi Odası 1. OSB) kaynak verimliliği, endüstriyel simbiyoz olanakları, yeşil altyapı ve döngüsellik konularındaki potansiyeli ve olası eylemleri belirlemek için bir teknik tespit çalışması gerçekleştirildi. Bu teknik analiz çalışmalarına dayanarak, bir yandan tanımlanan eylemlerin yasal düzenleyici çerçevesi proje kapsamında değerlendirildi, diğer yandan Yeşil OSB’ler için bir yol haritası oluşturuldu.
’Türkiye için Yeşil OSB Çerçevesinin Geliştirilmesi Projesi’ sonunda oluşturulan ulusal çerçeve 7 Kasım 2017 tarihinde Ankara HiltonSA’da tüm gün sürecek bir etkinlikle gerçekleştirilecek kapanış toplantısıyla paylaşılacak. Kapanış toplantısında ayrıca Projenin çıktısı olan ulusal çerçeve belgesinin ilgili kurumlar tarafından değerlendirileceği bir panel gerçekleştirilecek.
Proje kapsamında seçilen dört OSB’nin bünyesinde yer alan firmaların kendi içlerindeki su ve enerji verimliliği uygulamalarına dair çalışmaları analiz edilerek ekonomik getiriler yanında su, atıksu ve karbon ayak izi azaltımı sağlayan iyi uygulamaları incelendi. Ayrıca OSB bünyesinde yer alan firmalar arası ilişkiler analiz edilmiş ve bu bağlamda OSB’ler içinde üretilen ortak atık akımının kategorizasyonu ve haritalanması yoluyla endüstriyel simbiyoz ve döngüsellik olanakları ortaya konuldu. Son olarak OSB geneli düzeyinde, dört OSB’nin sokak aydınlatmalarının, su dağıtım şebekelerinin, ortak enerji üretim ünitelerinin ve atıksu arıtma tesislerinin mevcut durumu incelenerek bu altyapı birimlerinin daha verimli ve çevre dostu kılınmasına yönelik çözümler üretilmeye çalışıldı.
Saha çalışmaları ve teknik analizlerle eş zamanlı olarak, konuya ilişkin tüm ulusal mevzuatın yapısı incelenmiş ve bu yapı yurtdışında Yeşil OSB’ler alanında başarıya ulaşmış ülkelerin mevzuatlarıyla kıyaslandı. Bu sayede ülkemizde Yeşil OSB’lere dönüşüm için yasal olarak zayıf ve güçlü yanları ortaya konuldu. Proje kapsamında ’Yeşil OSB Kriterleri’ de oluşturuldu.
7 Kasım 2017 tarihinde Ankara’da ilgili paydaşların katılımıyla gerçekleştirilecek olan proje kapanış toplantısı aracılığıyla söz konusu kriterler ve oluşturulan ulusal çerçeve tüm paydaşlarla paylaşılacak.