Dünya Oscar’da sürpriz yok değişim vurgusu var

Oscar’da sürpriz yok değişim vurgusu var

06.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Önceki gece sahiplerini bulan 90. Akademi Ödülleri’nde En İyi Film Ödülü’nü beklendiği gibi Guillermo Del Toro’nun yönettiği ‘Suyun Sesi’ kazandı. Diğer sonuçlar da sürpriz olmasa da değişim isteyen konuşmalar öne çıktı.

Oscar’da sürpriz yok değişim vurgusu var

90. Akademi Ödülleri önceki gece Los Angeles’ta düzenlenen ve Jimmy Kimmel’ın sunduğu bir törenle sahiplerini buldu. En İyi Film Ödülü’ne beklendiği gibi Guillermo Del Toro’nun yönettiği ‘Suyun Sesi’ uzanırken, diğer dallarda da sürprizsiz sonuçlar dikkat çekti.

Haberin Devamı

‘Suyun Sesi’, Del Toro’ya sadece En İyi Film Ödülü’nü kazandırmadı; film En İyi Yönetmen, En İyi Yapım Tasarımı ve En İyi Film Müziği dallarında da ödül alarak geceye damga vurdu. Del Toro’nun çeşitliliğe vurgu yapan ve Trump’ın göçmen politikalarını eleştiren konuşması da önemliydi: “Ben bir mülteciyim. Sanatın ve film endüstrisinin en güzel yönü çöldeki sınırları silmesidir. Dünya bize bu sınırları derinleştirmemizi söylese de biz silmeye devam etmeliyiz.” Soğuk Savaş döneminde geçen fantastik bir hikâye anlayan ‘Suyun Sesi’, deneylerde kullanılan bir deniz canlısı ve dilsiz bir kadın arasındaki özel ilişkiye odaklanıyor. Filmin konusu Kimmel’ın Harvey Weinstein’a yöneltilen suçlamalarla başlayan ‘#metoo tartışmasına atıfta bulundu: “Erkekler bu yıl öyle battılar ki kadınlar balıklara âşık oldular.” Hollywood’daki bu akımın öncülerinden ve taciz konusunda ortaya çıkan Ashley Judd, Annabella Sciorra ve Salma Hayek de törende çeşitlilik çağrısını güçlendirdiler.

Haberin Devamı

Oscar’da sürpriz yok değişim vurgusu var
‘Hikâyelerimiz var’

Diğer bir çeşitlilik vurgusu ‘Üç Billboard Ebbing Çıkışı, Missouri’deki performansıyla En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ın kazanan Frances McDormand’dan geldi. McDormand konuşmasına “Sizlere söyleyeceklerim var” diyerek başladı ve törende aday olarak bulunan kadınları ayağa kalkmaya davet etti ve şöyle konuştu: “Etrafa bakın hanımefendiler, beyfendiler. Bizim anlatacak hikâyelerimiz, gerçekleştirmek istediğimiz projelerimiz var ve finansman gerekiyor. Bizimle bunlar hakkında partilerde konuşmayın, ofisinize davet edin veya bizimkine buyurun.” ‘Fargo’daki rolünün ardından ikinci Oscarı’nı kazanan McDormand, konuşmasını şu terimle sonladırdı: ‘Kapsayıcı ilave’. Bu terim, anlaşmada kamera önünde ve arkasında çeşitlilik talep etmek anlamına geliyor ve Stacy Smith’in 2016’daki TED konuşmasında gündeme getirdiği bir öneri. Sonuçlarda sürpriz yaşanmasa da, takipçiler Hollywood’da bir süredir esen değişim rüzgarının hem seçimlere hem de konuşmalara damga vurduğu bir törene şahitlik etti.

Kazananların listesi

Haberin Devamı

En İyi Film: ‘Suyun Sesi’
En İyi Yönetmen: Guillermo del Toro (‘Suyun Sesi’)
En İyi Kadın Oyuncu: Frances McDormand (‘Üç Billboard’)
En İyi Erkek Oyuncu: Gary Oldman (‘En Karanlık Saat’)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Allison Janney (‘I, Tonya’)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Sam Rockwell (‘Üç Billboard’)
İyi Özgün Senaryo: ‘Kapan’ (Jordan Peele)
En İyi Uyarlama Senaryo: ‘Beni Adınla Çağır’ (James Ivory)
En İyi Animasyon Filmi: ‘Coco’
Yabancı Dilde En İyi Film: ‘A Fantastic Woman’ (Şili)
En İyi Belgesel Film: ‘Icarus’
En İyi Kısa Belgesel: ‘Heaven is a Traffic Jam on the 405’
En İyi Canlı Aksiyon Kısa Film: ‘The Silent Child’
En İyi Animasyon Kısa Film: ‘Dear Basketball’ (Kobe Bryant)
En İyi Film Müziği: ‘Suyun Sesi’
En İyi Özgün Şarkı: ‘Remember Me’ (Coco)
En İyi Ses Kurgusu: ‘Dunkirk’
En İyi Ses Miksajı: ‘Dunkirk’
En İyi Yapım Tasarımı: ‘Suyun Sesi’
En İyi Görüntü Yönetimi: ‘Blade Runner 2049’
En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı: ‘Darkest Hour’
En İyi Kostüm Tasarımı: ‘Phantom Thread’

Haberin Devamı

Oscar’da sürpriz yok değişim vurgusu var

13 adaylık sonunda

Ana dallarda yaşanmasa da sinema takipçilerinin iyi bildiği dramlardan biri 13 kez Oscar’a aday gösterilen görüntü yönetmeni Roger Deakins’in bir türlü Oscar kazanamasıydı. Yaşayan en önemli görüntü ustalarından Deakins, sonunda ‘Blade Runner 2049’la aldığı 14. adaylığında Oscar’a uzandı.

Oscar’da sürpriz yok değişim vurgusu var
En yaşlı Oscar sahibi

Usta yönetmen ve senarist James Ivory, yılın en sevilen filmlerinden ‘Beni Adınla Çağır’la (Call Me By Your Name) En İyi Uyarlama Senaryo dalında Oscar’a uzandı ve Oscar kazanan en yaşlı kişi unvanını aldı. Özgün senaryo dalında da bir ilk yaşandı ve ‘Kapan’la (Get Out) bu dalda Oscar’a uzanan aynı zamanda filmin yönetmeni Jordan Peele, bu dalda Oscar alan ilk siyahi isim oldu.

Oscar’da sürpriz yok değişim vurgusu var

Oldman: Çayın altını aç

‘En Karanlık Saat’teki (Darkest Hour) Winston Churchill performansıyla beklendiği gibi En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar kazanan İngiliz karakter oyuncusu Gary Oldman, konuşmasında 99 yaşındaki annesine seslendi: “Anne, çayın altını aç. Eve Oscar getiriyorum.”

Haberin Devamı

Kobe Bryant’a en iyi kısa animasyon ödülü

NBA’in efsanevi oyuncularından, 2016’da emekliliğe ayrılan Kobe Bryant’ın yazdığı “Dear Basketball”, “En İyi Kısa Animasyon” ödülüne layık görüldü.