Gündem Osmanlı karikatürleri sergilenecek

Osmanlı karikatürleri sergilenecek

13.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), Ömer M. Koç Koleksiyonu’nda yer alan Yusuf Franko Kusa Bey’e ait karikatür albümünü merkezine alan sergiye ev sahipliği yapacak.

Osmanlı karikatürleri sergilenecek

Küratörlüğünü Bahattin Öztuncay’ın, danışmanlığını ve metin yazarlığını K. Mehmet Kentel’in yaptığı ‘Yusuf Franko’nun İnsanları: Bir Osmanlı Bürokratının Karikatürleri’ sergisi 26 Ocak - 1 Haziran tarihleri arasında tarih ve sanat meraklıları ile buluşacak.

Hicivli portreler

Sergide Yusuf Franko’nun 1884-1896 yılları arasında bir albümde topladığı, Avrupa karikatür geleneğiyle etkileşime sahip çizimleri ilk defa gün yüzüne çıkacak. Karikatürlerin aracılığıyla sergide, 19. yüzyıl sonunun zengin kapitalistleri, yüksek cemiyet mensupları, Osmanlı paşaları, Levantenleri, sanatçıları ve diplomatlarının hiciv yüklü portreleri ziyaretçilerle buluşacak. Yusuf Franko’nun karikatürleri, özellikle 19. yüzyıl sonunun Beyoğlu/Pera semtini, kendisinin de parçası olduğu renkli sosyal ağları ve İstanbul’un küresel mekânlarını gözlemek için izleyiciye imkân sunuyor.

Haberin Devamı

Osmanlı karikatürleri sergilenecek


Sergi, karikatürlerdeki karakterleri ve ait oldukları mekânları takip ederek, Galata ve Beyoğlu’nun bir finans ve diplomasi merkezi haline geldiğinin, uluslararası kültür sanat trafiğinin uğrak noktalarından biri olduğunun altını çiziyor. Yusuf Franko’nun eserlerini ağırlıklı olarak mekân perspektifinden okumaya çalışan sergi, bir yandan Naum Tiyatrosu gibi dönemin önemli mekânlarına değinirken, diğer yandan albümde kendine yer bulamamış, ‘artık olmayan’ mekânları da hatırlatacak.