Ege Östakide çözüm ‘balon katater’

Östakide çözüm ‘balon katater’

30.03.2017 - 04:40 | Son Güncellenme:

Östaki borusu rahatsızlıklarında yeni uygulanmaya başlayan balon katater yöntemi yüz güldüren sonuçlar veriyor.

Östakide çözüm ‘balon katater’

Östaki borusu sorunlarının birçok çocukta görüldüğünü belirten. Ekol Kulak Burun Boğaz Hastanesi’nden KBB Uzmanı Doç. Dr. Çağlar Çallı, “Bu çocukların çoğu çeşitli ilaç tedavisi, geniz eti ameliyatı ya da kulağına tüp takılması gibi çeşitli seçeneklerle tedavi edilebiliyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Kalıcı olabiliyor’

Doç. Dr. Çallı, “Bazı çocuk veya erişkinlerde östaki borusu problemlerinin daha uzun süreli ve daha kronik, yani daha kalıcı hale gelebildiğini belirtti.

Östaki borusuna eskiden çok fazla bir şey yapamadıklarını kaydeden Çallı, “Şimdi östaki borusundaki problemlerin tedavi edilebilmesi için balon katater uygulaması, Avrupa’nın gelişmiş hastanelerinde uygulanmaktadır. Bu uygulama, ülkemizde de sayılı sağlık merkezlerinde uygulanmaya başlanmıştır.

Yüzde 80 başarı

Östaki borusu problemi olan ve kesinleşen durumlarda çok uzun olmayan bir operasyon ile ince bir şekilde endoskopik olarak östaki borusuna genizden girilerek bir balon katater yardımıyla östaki borusunun genişletilmesine bağlıdır. Hastane ortamında, ameliyathane koşullarında, steril bir alanda yapılması gereken bu operasyonda cerrahın el becerisi de çok önemlidir. Çünkü, östaki borusu şah damarın hemen yanında bulunmaktadır. Küçük bir hata istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden hastalar bu yöntemi tercih etmeden önce hekimlerini ve sağlık merkezlerini iyi araştırmalıdırlar” dedi. Dr. Çallı, bu uygulamada başarı oranının yüzde 80’e ulaştığını belirtti.