Gündem ÖSYM cevap kağıtlarını savcılığa gönderdi

ÖSYM cevap kağıtlarını savcılığa gönderdi

16.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İki yıl önce yapılan avukatlıktan hakimliğe geçiş sınavı sorularının sızdırıldığı iddiasıyla önce kapatılıp sonra yeniden başlatılan soruşturmada yeni bir gelişme yaşandı. Savcılık, ÖSYM’den bazı cevap kağıtlarının asıllarını istedi.

ÖSYM cevap kağıtlarını savcılığa gönderdi

ÖSYM Başkanı Ali Demir’in, 6 Mayıs 2012’de yapılan avukatlıktan hâkimliğe geçiş sınavı sorularının sızdırıldığı iddiasıyla 2013’te takipsizlik kararıyla kapatılıp, 17 Aralık operasyonundan sonra yeniden başlattığı soruşturmada, 80 ve üzerinde puan alan 111 adaya ait soru ve cevap kağıdı asıllarını savcılığa gönderdiği ortaya çıktı. Savcılık, soru ve cevap kağıdı asıllarını incelemek üzere adli emanete aldırdı.
Avukatlıktan hâkimliğe geçiş sınavında kopya çekildiği iddiasıyla 2013’te takipsizlik kararıyla kapatılıp, 17 Aralık operasyonunundan sonra Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Fethi Şimşek’in talebiyle yeniden başlatılan soruşturmada çarpıcı bir gelişme yaşandı. Savcılık, ÖSYM’ye yazı yazarak, sınavdan 80 ve üzerinde puan alanların isimleri, adayların dağılım analizleri, daha önceki yıllara ait sınav analizleri, soru ve cevap kağıtları asıllarını istedi.
Demir yanıt verdi
Demir, savcılığa gönderdiği yazısında, yanlış dağılım analizinin nasıl yapıldığını açıkladı. Analiz edilecek olan aday grubunun ikişerli analize tabi tutulduğunu ve her adayın analiz grubundaki diğer adaylarla birebir analizinin yapıldığını anlatan Demir, yanlış dağılım analizinin test bazında yapıldığını, adayların doğru ve yanlış cevaplarında hem soru numarasında hem de cevap şıkkında çakışma arandığını kaydetti. Analize göre yanlış cevap çakışma sayısı bir olanların analiz raporunda gösterilmediğini, çakışma sayısı iki veya daha üzeri olanların raporda gösterildiğini belirten Demir, “Analiz raporları yanlış cevap çakışma sayısına göre sıralıdır. Yani en çok yanlış cevapta çakışma tespit edilen aday çifti ilk sırada gelir, yanlış cevapta çakışma sayısına göre azalan bir şekilde rapor oluşturulur” dedi.
Demir, yazısının ekinde de, 80 puan ve üzeri puan alan 111 adayın yanlış dağılım analizleri ile 111 adayın cevap ve soru kitapçıkları asıllarını, adayların sınava başvuruda bulundukları il bazında yanlış dağılım analizlerini, 2008, 2011, 2012 ve 2013 yıllarında yapılmış olan adli yargı avukat sınavlarına girenlerin sınav sonuçlarını, sınav sorularının hangi saatte kapalı dönem mahallinden ve nasıl bir ulaşım aracıyla sınav merkezine ulaştırıldığına dair listeyi savcılığa verdi. Savcılık, Demir’in gönderdiği 111 adaya ait soru ve cevap kağıdı asılları ile diğer ek belgeleri incelenmek üzere adli emanete aldırdı.
Atamaları yapılmıştı
Sınav soruşturması CHP’li Atilla Kart’ın, 10 Temmuz 2012’deki suç duyurusu üzerine başlatılmıştı. Kart, suç duyurusunda, aynı adreste oturan, aynı büroda görev yapan, kardeş olan, evli olan, AKP teşkilatlarında çalışan, cemaat bağlantılı olduğu iddia edilen S.A., H.B., O.B., A.A., N.K., S.K., A.K.N., H.K.’nın rumuzlu adlarını ve aldıkları puanları vererek, araştırılmasını istemişti. İlk soruşturmaya bakan Savcı Ömer Faruk Tezel, Kart’ın dilekçesindeki isimleri araştırmaksızın ÖSYM’nin bildirdiği isimler üzerinden soruşturmayı yürütmüş ve 5 Mart 2013’te takipsizlik kararı vermişti.
Kararda, Adalet Bakanlığı ve ÖSYM görevlilerinin soru ve cevapları ele geçirdikleri, adayların ise bu soru ve cevapları aldıklarına ilişkin somut bir delil bulunamadığı belirtilmişti. Takipsizlik kararında “şüpheli” olarak isimleri yer alan bazı adayların başarılı sayılarak hâkimliğe atandıkları anlaşılırken, 17 Aralık operasyonun ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Fethi Şimşek’in talebi üzerine iddiaların tam olarak araştırılması için soruşturma yeniden başlamıştı.