Otomobil "Araç paylaşım pazarı büyüyor"

"Araç paylaşım pazarı büyüyor"

25.04.2017 - 09:55 | Son Güncellenme:

Frost & Sullivan Başdanışmanı Mine Özcan, araç paylaşımı uygulamalarının büyümesini sürdüreceğini belirterek, "2025 yılı tahminlerine baktığımızda gelirlerin Car Sharing'de (Araç Paylaşma) 9 milyar dolara, Ride Sharing'de (Koltuk Paylaşma) 10 milyar dolara ve Ride Hailing'de (Araç Çağırma) 350 milyar dolar seviyesine geleceğini öngörüyoruz." dedi.

Araç paylaşım pazarı büyüyor

Otomotiv sektörüne danışmanlık hizmeti veren Frost & Sullivan'ın Türkiye ofisinde başdanışman olarak görev yapan Özcan, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve İTÜ ARI Teknokent öncülüğünde Swissotel'de düzenlenen Next Mobility Summit'e katıldı.

Haberin Devamı

Burada "Hareket Endüstrisinin Gelecek Dinamikleri" konulu bir sunum yapan Özcan, araç paylaşım sistemleri, otomotiv endüstrisi ve otomotivde entegre mobilite sistemlerin dünya genelindeki kullanımlarıyla ilgili bilgiler verdi.

Sunumunda dünya otomotiv endüstrisinde yeni iş modellerinin ortaya çıktığını anlatan Özcan, mobil çözümlerin otomotiv sektörüyle doğrudan ilgili hale geldiğini söyledi.

Connected Car (Bağlantılı Araç), paylaşımlı ve akıllı araçların ön plana çıktığını aktaran Özcan, "Nüfus yoğunluğu ve bağlantılı yaşam tarzının artmasıyla birlikte ulaşım ağının verimliliğini artıran yeni ürünlere ve hizmetlere tanık oluyoruz. Bir aracın A noktasından B noktasına kolaylıkla geçebilmesi için kesintisiz servislerin entegrasyonuna tanık oluyoruz. Bu da insanların otomobil sahibi olma gereksinimini artık sorgulamalarına neden oluyor. Bu nedenle de araç paylaşım pazarı hızla büyüyor." diye konuştu.

Haberin Devamı

Özcan, otomotivde mobilite yaklaşımının kullanıcıları araç sahipliğinden ortak araç kullanımına yönlendirdiğini ifade ederek, "Araç üreticileri artık tüketici tercihlerinden hareketle fırsatları ve tehditleri sorgulamaya başladılar. Toplu taşıma ve özel taşımadan hızla daha çoklu entegre mobilite ağına geçişi yaşıyoruz. Mobilite teknolojinin gelişmesiyle birlikte tüm hizmetlerin gerçek zamanlı olarak cep telefonlarımız üzerinden yapılabilmesi, kullanıcılara kolaylık sağlıyor. Zaman ve maliyet tasarrufu getiriyor ve kapıdan kapıya seyahat kolaylığı getiriyor." bilgilerini verdi.

"BlaBlaCar 22 ülkede yaklaşık 35 milyon üyeye sahip"

Otomobil paylaşımı alanında çözümler sunan milyon dolarlık aplikasyonların popülerlik kazandığını belirten Özcan, pazardaki gelişimin süreceğini ifade ederek şu bilgileri verdi:

"2025 yılı tahminlerine baktığımızda gelirlerin Car Sharing'de 9 milyar dolara, Ride Sharing'de 10 milyar dolara ve Ride Hailing'de 350 milyar dolar seviyesine geleceğini öngörüyoruz."