Otomobil Ayakta taksi dönemi

Ayakta taksi dönemi

07.03.2013 - 23:32 | Son Güncellenme:

Küresel otomotiv firmaları günlük hayatta kullanılabilecek ayağı yere basan modeller sunarken, bazı küçük firmalarsa “uzak gelecekte” projelerini fuara getirdi

Ayakta taksi dönemi

Cenevre Otomobil Fuarı’nda küresel firmaların standları, yakın zamanda yollara çıkacak ve günlük hayatta yollarda görülebilecek yenilikleri merak edenlerle dolup taşarken, küçük firmaların geliştirdiği ve geleceğin ulaşım alternatifleri olarak sunulan konseptler de ilgi çekti.
Ayakta taksi dönemini başlatmaya aday İsviçreli Rinspeed’in“microMAXX” adındaki konsepti de, bunlardan biri. Toplu taşımayı, bireysel konforla birleştirmeyi amaçlayan konseptte elektrikli kahramanımız microMAXX, istenirse özel kullanıma hizmet ederken, istenirse de taksi ya da dolmuş hizmeti veriyor. Ayakta durur gibi yolculara küçük oturma alanları ayrılırken, yüksekliği sayesinde ayakta yolculuk için de hiçbir engel yok. Araç, yolcularına internet ve kahve hizmeti de verebilirken, akıllı iletişim teknolojisi sayesinde diğer kardeşleriyle iletişime geçip gerçek zamanlı yol bilgisi alıyor ve az kalabalık olan yolu tercih edebiliyor.
EDAG’ın iki yıldır tanıttığı “araç paylaşımı”na uygun konsept otomobil ise, insanlara araç sahibi olmadan da araç kullanabilme imkanı sunmayı amaçlıyor. “Light Car Sharing” konseptinde kullanılan araç elektrikli ve dört kişilik. Ancak arkada oturanlar, öndekilere göre ters oturabiliyor.

Kendi kendine gidiyor
“Link & Go” adı verilen AKKA Technologies firmasının projesi ise elektrikli ve sürücüsüz bir araç. Çağırdığınızda kendisi geliyor, kendiliğinden park edip, otomatik olarak akülerini şarj ediyor. İç mekan ise oturma odası mantığında düşünülmüş ve dört kişi karşılıklı oturup sohbet edebiliyor.

Haberin Devamı

Ayakta taksi dönemi

Skoda Octavia ailesini yeni Combi ile genişletti

Çek üretici Skoda’nın yeni Octavia ailesi, ailelere uygun yeni Octavia Combi ile genişledi. Yeni Octavia ailesinin ikinci üyesi olan yeni Octavia Combi, iç mekan ve bagaj hacmi açısından bir hayli iddialı olurken, yakıt tüketimi eskisinden yüzde 17 daha düşük olan motor seçenekleriyle donatılmış. Bu aracın Türkiye’ye ithal edilip edilmeyeceği ise henüz netleşmiş değil.

Ayakta taksi dönemi

Türkiye’de 10 kişi satın alabİlecek

İtalyan üretici Alfa Romeo’nun Cenevre Fuarı’nda tanıttığı yeni spor otomobili 4C, tanıtım serisi olarak ilk etapta 1000 adet üretilecek. Bu 1000 adedin yarısının ABD’de satılacağı, kalanının ise Avrupa ve diğer pazarlarda pazara sunulacağı belirtiliyor. Türkiye’ye 10 kişilik bir kontenjan ayrıldığı belirtilirken, fiyatının da 100 bin euro’nun üzerinde olacağı gelen bilgiler arasında. Alfa Romeo 4C, 240 HP’lik 1.8 lt turbo motora sahip.

Haberin Devamı

Ayakta taksi dönemi

C4 Picasso’nun İPUCU Technospace

Cenevre Otomobil Fuarı’nda uçuk konseptlerin yanında halen satılan pek çok modelin yakın zamanda üretime girecek yeni versiyonları da konsept olarak sergilendi. Örneğin Citroen’in fuarda sergilediği Technospace konsepti, bu yılın ikinci yarısında üretimine başlanacak ikinci nesil C4 Picasso’nun tamamen yenilenmiş halinden başkası değildi.

Ayakta taksi dönemi

204 HP’lik motorla GT sınıfına da girdi

Koreli üretici Kia, Avrupa için performanslı iki model geliştirerek GT sınıfına da girdi. Kia’nın fuarda tanıtımını yaptığı pro_cee’d GT ve cee’d GT, 1.6 lt turbo beslemeli GDI benzinli motorlara sahip. 204 beygir gücündeki bu güçlü motor, ürettiği 265 Nm torkla, aracın 0-100 km/s hızlanmasını 7.7 saniyede gerçekleştirmesini sağlıyor. Avrupa ile aynı anda, haziranda Türkiye’de satışa sunulacak.

Ayakta taksi dönemi

Fuarın en ‘havalı’ yeniliği Peugeot’dan

Peugeot, hibrit teknolojisinde çığır açacağı belirtilen 2008 HYbrid Air konseptini tanıttı. Fuarda seri üretim hali tanıtılan 2008 modelinde sunulan HYbrid Air sistemi, tam-hibrid bir çözüm içinde benzini, sıkıştırılmış hava ile birleştiriyor. Bu teknoloji, 100 kilometrede 2.0 lt tüketim hedefine ulaşılıyor.