Otomobil Bir araç kaç ağaç eder?

Bir araç kaç ağaç eder?

09.04.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çevre bilimciler, yılda 20 bin km yapan orta halli bir otomobilin, havaya 4 bin kiloya yakın karbondioksit saldığını hesaplıyor. Peki bu miktarı emmek için kaç ağaç dikmek gerektiğini düşündünüz mü?

Bir araç kaç ağaç eder
Levent KÖPRÜLÜ

Küresel ısınmayla ilgili tartışmalar, havaların ısınması ve susuzluk gibi etkenlerle her geçen gün dozunu biraz artırırken, sorumluluğun en büyüğü de, kuşkusuz motorlu taşıtlara yüklenmekte. Her ne kadar bazı araştırmalar,  karbondioksit (CO2) oluşumunun yüzde 3’ünün insanlardan kaynaklandığını iddia etse de, fosil yakıt kullanan taşıtlar, sürekli göz önünde olduğundan bu “suçlu” pozisyonundan uzunca bir süre daha kurtulamayacağa benziyor.
Son 120 yıl içinde insanlığın belki de en büyük buluşu, fosil kökenli benzin dizelin otomobilleri hareket ettirmek için nasıl yakılacağını öğrenmesi oldu. Nitekim fazla kitapsal bilgi kullanmadan ve gözünü yarmadan dilimiz döndüğünce açıklamaya çalışırsak, motorun içindeki yanma yakıt molekülleri içinde bulunan hidrojen ve karbon atomlarını açığa çıkartıyor. Ardından da havadan aldığı oksijenle bunları birleştirip reaksiyona sokuyor. Bu reaksiyondan ortaya çıkan enerjinin bir bölümü de, otomobili hareket ettirmeye yetiyor.

Doğal CO2 kullanıcıları
İşte bütün sorun olan da, bu yanmanın sonucunda doğal olarak ortaya çıkan CO2. Zira bilim adamlarına göre insanlar böylece, bitkiler, hayvanlar, toprak, su ve havada oluşan doğal karbondioksit döngüsünün çok üzerinde bir miktarı atmosfere gönderiyor.
Yine bilim adamlarının söylediğine göre CO2, sadece bitkiler için değil doğa, sıcaklığın ayarlanabilmesi için de bu gaza ihtiyaç duyuyor. Şayet CO2 veya diğer gazların varlığı olmasaydı, gezegenimiz daha soğuk olacaktı. Ancak bu, karbondioksit oranının normalden fazla olmasıyla terse dönüyor ve ısınma başlıyor.
Bu kadar bilginin sonrasında gelelim yine motorlu araçların katkısına. Her yıl, sadece Avrupalı otomobil ve kamyon sürücüleri ortalama 400 milyar litre yakıt harcıyor. Yapılan bir hesaplamaya göre örneğin yılda 20 bin kilometre yapan ve 100 km’de 8 litre yakıt tüketen bir sürücüyü ele alalım. Bu sürücü yılda 1600 litre yakıt tüketmiş olsa, atmosfere 3 bin 750 kg karbondioksit gönderiyor. Bir ağacın, aktif büyümesi süresince fotosentez işleminin bir parçası olarak havadan CO2 emerek bunu odunsu dokularına depo ettiğini ve ortalama bir ağacın yılda 25 kg karbondioksit emebildiğini de söylersek, sizce bir otomobile karşılık kaç ağaç dikilmesi gerekiyor? Hesabını siz yapın.