Otomobil Bugatti’nin hız rekoru tehlikede

Bugatti’nin hız rekoru tehlikede

08.04.2013 - 00:17 | Son Güncellenme:

Yaklaşık üç yıl önce 431 km/s ile Bugatti Veyron Super Sport’un kırdığı ve Guinness’in kayıtlarına “dünyanın en hızlı seri üretim otomobili” diye geçmesini sağlayan rekor tehlikeye girdi.

Bugatti’nin hız rekoru tehlikede

Guinness, Bugatti’nin rekorunu iptal ettiğini, rekor denemesi sırasında kuralların ihlal edildiğinin saptandığını bildirdi.
İngiliz Sunday Times gazetesinin haberine göre 2010 yılının temmuz ayında gerçekleştirilen rekor denemesinin yeniden araştırıldığı kaydedilirken, rekoru kıran araçta “hız sınırlayıcının kapalı” olduğu, bu yüzden de otomobilin “seri üretim sayılamayacağı” savunuldu. Guinness de bu şüpheyi doğrulayan bir açıklama yaparken, “Aracın hız sınırlayıcısının kapalı olması, resmi kurallara aykırı. Aracın 431.072 km/s’lik rekoru da artık geçerli değil. Bu nedenle söz konusu rekorla ilgili kayıtlarımızı yeniden değerlendiriyoruz” ifadesini kullandı.
Guinness’e göre rekor kıran otomobilin, mekanik açıdan halka satılan araçlarla bire bir aynı olması gerekli.
“Aracı etkilemez!”
Bugatti ise, iddiaya karşı çıkarak Guinness’den kapsamlı açıklama beklediğini belirtti. Şirketin bir sözcüsü, “Guinness Veyron’un hız sınırlayıcısının kapalı olduğunu biliyordu. Ancak müşterilere satılan otomobillerin hız sınırlayıcıları, güvenlik gerekçesiyle 415 km/s hızda devreye giriyor” dedi. Sözcü, Veyron Super Sport’un performansından emin olduklarını da belirterek, “Bu unvanı kaybetmemiz de dünyanın sonu değil. Veyron Super Sport, bir dünya rekorundan daha fazlasına sahip” ifadesini kullandı.
Rekorun Bugatti’den alınması kesinleşirse, bu unvan, Amerikan Shelby SuperCars’ın SSC Ultimate Aero’suna geçecek. 1183 HP’lik araç 412.28 km/s hıza çıkmıştı. Bu, 1200 HP’lik Veyron Super Sport’un “hız kesicili” maksimum süratinden de düşük. Hennessey Venom GT’nin 427.6 km/s’lik rekorunun ise, “rekor koşulları altında kaydedilmediği için” geçerli sayılamayacağı belirtiliyor.