Otomobil CENEVRE ELEKTRİKLİ ARAÇ KAYNIYOR

CENEVRE ELEKTRİKLİ ARAÇ KAYNIYOR

03.03.2010 - 00:12 | Son Güncellenme:

Avrupa’nın en önemli ve eski otomotiv etkinlikleri arasında yer alan Cenevre Otomobil Fuarı kapılarını açtı. Otomotiv endüstrisi satışların 2010’da büyük sıçrama göstermesini beklemeseler de 70’e yakın yeni modeli ve çevreci otomobillerini sergilemekten geri kalmadılar

CENEVRE ELEKTRİKLİ ARAÇ KAYNIYOR

Bu yıl 80. kez düzenlenen ve 4-14 Mart arasında halka açık olan fuar, hayli “yeşil” olması açısından belki de tarihe geçecek. Zira fuarda sergilenen elektrikli otomobil sayısının çokluğu, burayı adeta yüksek gerilim hattına çevirmiş durumda. Hemen her markanın standında bir ya da birkaç elektrikli model yerini alırken, tüketicilerin performans tutkularına da hitap edecek elektrikli spor otomobil konseptlerinin giderek arttığı gözleniyor. Dünyanın seri üretimdeki en ucuz otomobili olarak ün yapan Tata Nano’nun bile elektrikli konseptini getirdiği düşünülürse, olayın boyutları daha iyi anlaşılabilir.

Tek şarjla 330 kilometre
Bu yılki fuarda sergilenen elektrikli konseptlerin arasında belki de en ses getirenlerden birinin de, kuşkusuz Murat Günak’ın tasarladığı “Mia” olduğunu da hatırlatmadan geçmeyelim. Ayrıca tek şarjla 330 km gidebilen Çinli BYD’nin “e6”sını, seri üretime hazırlanan Fisker’i ve Nissan’ın Leaf modelini, BMW’nin 1 Serisi üzerine geliştirdiği elektrikli “ActiveE” konseptini de arada saymadan geçmeyelim.
Bununla birlikte hibrit motor teknolojisine sahip yeni seri üretim modellerin ve konseptlerin de hiç azımsanmayacak düzeyde olduğunu söylemekte yarar var. Nitekim son dönemde “canı sıkılan” Toyota, bu fuarda İngiltere’de üretimine başlayacağı Auris Hybrid modelini tanıtırken, bu konudaki en önemli rakibi Honda da CR-Z adını verdiği iki kişilik hibrit coupe aracını getirdi. Kuşkusuz, hibritler cephesinde gören ve duyanların ağızlarını açık bırakacak ve “Yok artık!” dedirtecek gelişmeler de yok değil. Uzun yıllar çevrecilerden eleştiri alan markalardan Porsche, “Porsche 918 Spyder” adını verdiği iki kişilik spor ve çevreci otomobil konseptini tanıttı. Bu araç, 500 HP’lik V8 motoruyla otobanda performansa doyururken, gerektiğinde toplamda 218 HP güç üretebilen üç elektrik motoruyla istenirse şehir içinde 25 km boyunca sadece elektrikli olarak yol alabiliyor. Ayrıca benzin ve elektrik motoru birlikte çalıştığında düşük hızla 100 km’yi 3 litre benzinle gidebiliyor. Porsche 911’in hibrit yarış versiyonunu ve yeni Cayenne’in hibritini de gösteriyor.

Lüksleri de var
Ferrari durur mu? Onun da fuarda sergilediği “599 Hybrid” modeli mevcut. Ayrıca BMW 5 Serisi ve Audi A8’in üretime hazır hibritlerinin yanı sıra Peugeot’nun 2011’de üretime alınması ve 407’nin yerine geçmesi beklenen aracın ön gösterimi “5 by Peugeot” dizel hibrit konsepti de akla gelenlerden.

Haberin Devamı

Mia internetten sipariş alıyor
Fransa’nın köklü otomotiv şerketlerinden biri olan Heuliez için kızının adını taşıyan bir elektrikli araç tasarlayan Murat Günak, aracı Cenevre Otomobil Fuarı’nda bizzat tanıttı. Fiyatı 14 bin 999 euro olarak belirlenen araç için internetten siparişlerin açıldığı belirtilirken, Brightwell Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alphan Manas da Heuliez’in satın alınması konusundaki çalışmalarını hızlandırdı. Üç kişilik olan ve eylül ayından itibaren müşterilere teslim edilmeye başlanması planlanan Mia’nın oldukça ilgi gördüğünü belirten Murat Günak, “Herkes elektrikli otomobil yapacağım derken, biz üretime hazır hale getirdik.
İnternetten satışlar başladı. Siparişlerin çok iyi gittiğini duyuyorum” dedi. Heuliez’i satın almak için 20 milyon euro’luk teklif veren ve Fransız medyasının yanı sıra Fransa Maliye Bakanlığı’nın da ilgisi çeken Alphan Manas da, sanayi, özellikle de otomotiv sektöründen bir ortak arayışlarına devam ettiklerini, bunun için pek çok kapı çaldıklarını söyledi. Manas, önlerinde bir haftalık süre kaldığını hatırlattı.

Üretimde Karsan sürprizi
Murat Günak’ın tasarladığı Mia’nın tanıtıldığı Heuliez standı, Türkiye’den önemli konukları da ağırladı. Heuliez’e destek konusuna sıcak baktığı söylenen Karsan Yönetim Kurulu Başkan Vekili Claude Nahum, Heuliez standına uğrayarak bilgi alanlar arasındaydı. Nahum, yetkililerle sadece teknik bilgi alışverişinde bulunduklarını söyledi. Karsan’ın Günak’ın projesine üretim desteği vereceği bildiriliyor. Mia’nın ziyaretçileri arasında Oyak Otomotiv ve Çimento Grubu Başkanı Celal Çağlar’ın yanı sıra Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar da vardı.

Üç koltuklu, sürgülü kapılı
Yaklaşık 16 aylık bir sürede tamamlanan Mia, üç kişilik bir otomobil. Sürücü koltuğu önde ortada bulunan aracın arkada da iki yolcu koltuğu mevcut. Böylece aracın soldan ya da sağdan direksiyonlu trafikte yol alması hiç dert değil ve ekstra bir geliştirme yapılması da gerekmiyor. Hafif olması için cam takviyeli plastik gövdeye sahip olan Miasade bir iç mekan var. Sürücünün sağ tarafında eşya konulabilecek bir tabla, ayrıca müzik sistemi de mevcut. Üç pil seçeneğiyle satın alınabilecek Mia’nın menzili, bir tek şarjla pilin gücüne bağlı olarak 100 ile 250 km arasında değişiyor.

Haberin Devamı


CENEVRE ELEKTRİKLİ ARAÇ KAYNIYOR

Haberin Devamı

Ferrari’den hibrit!
Cenevre’deki otomobil fuarında hibrit araç trendine takılan üreticilerden biri de lüks tutkunlarının tercihi Ferrari oldu. Ferrari 599 Hibrid adlı model F1 araçlarında kullanılan teknoloji ile birlikte geliyor. Kinetik enerji dönüşümü sistemiyle yüzde 40’a varan enerji tasarrufu sağlayan otomobil tek kapılı olarak tasarlandı.

CENEVRE ELEKTRİKLİ ARAÇ KAYNIYOR

CEO, Ampera ile uzun yol yaptı Almanya’dan fuara kadar kullandı
Opel’in “Ampera” adlı elektrikli otomobili, ilk kez uzun yol yaparak Almanya’daki Opel merkezinden sergileneceği İsviçre’deki fuara kadar “kendi tekerlekleri üzerinde” geldi. Üstelik aracın direksiyonunda da firmanın test pilotlarından biri değil, Opel’in CEO’su Nick Reilly vardı. Yaklaşık 500 kilometrelik yolculuğun ilk 60 km’sini tamamen elektrikli olarak kateden Reilly pilotajındaki Ampera, benzinli motodra sahip jeneratöründen yardım almaya başlamış. Cenevre’ye fuar alanına ulaşan araç, burada tam şarj edilmek üzere yeniden fişe takılmış. Araçtaki 150 HP güç üretebilen elektrik motoru, Ampera’nın 0’dan 100 km/s hıza 9 saniyede ulaşmasını sağlıyor.

Haberin Devamı

CENEVRE ELEKTRİKLİ ARAÇ KAYNIYOR

Küçük, güzel ve çevreci
Elbette çevrecilik, sadece elektrik ve hibrit modellerle sınırlanmamış. Özellikle boyutları ve sahip oldukları küçük hacimli motorlarla markaların çevrecilik konusundaki yüzakı olan “minikler” de, fuarın gözdelerinden. Nissan’ın tamamen yenilenen Micra modeli, Fiat’ın yeni iki silindirli ve turbo beslemeli motorla donatılmış 500’ü bunlardan bazıları.
Alternatif yakıtlar konusunda ülkemizde pek tutulmayan doğalgaz ise, Avrupalıların yeni gözdesi. İtalya ve İsviçre’de hatırı sayılır miktarda satılan doğalgazlı araçların yenilikleri de, bu fuarda yerini almış. Tıpkı, Bursalı yeni Doblo CNG gibi.

CENEVRE ELEKTRİKLİ ARAÇ KAYNIYOR

Doğalgazlı Doblo Fiat’ın gözdesi
Tofaş’ın Bursa fabrikasında üretilen yeni Fiat Doblo’nun doğalgazla çalışan versiyonu fuarda tanıtıldı. Doblo Natural Power adlı modeli Türkiye’deki mühendisler geliştirdi. 1.4 litre 120 HP’lik turbo motorla donatılan Doblo, fuarda binek versiyonuyla yer aldı. Doblo Natural Power, istenirse benzinle de çalışabiliyor.

Haberin Devamı

CENEVRE ELEKTRİKLİ ARAÇ KAYNIYOR

Justin, Audi A1 ile tarih yazacaktı!
Audi, fuarda MINI’ye rakip olarak geliştirdiği A1 modelini sergiliyor. Fuar öncesi yapılan tanıtım etkinliğinde, aracı sahneye kadar çıkartma görevi ünlü şarkıcı Justin Timberlake’e düştü. Heyecandan mıdır bilinmez, Timberlake A1’i sahneye getirirken, gecenin sunucusuna korkulu dakikalar yaşatmış ve az kalsın tarih yazıyormuş. Sportif görünüme sahip A1, 1.4 lt turbo ve 1.6 lt dizel olarak gelecek.