Otomobil Chrysler karını yüzde 22 artırdı

Chrysler karını yüzde 22 artırdı

07.08.2014 - 10:21 | Son Güncellenme:

ABD'li otomobil üreticisi Chrysler, yılın ikinci çeyreğinde 619 milyon dolar kar etti

Chrysler karını yüzde 22 artırdı

ABD'li otomobil üreticisi Chrysler, bu yılın ikinci çeyreğinde karını yüzde 22 artırarak 619 milyon dolara çıkardığını açıkladı.

Chrysler'ın yılın ikinci çeyreğine ilişkin bilançosuna göre, şirketin karı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 22 yükseldi. Yılın ilk çeyreğinde ise 690 milyon dolar zarar açıklayan şirket, ikinci çeyrekte 619 milyon dolar kar elde etti. ABD'li otomobil üreticisinin ikinci çeyrekteki güçlü performansının, özellikle SUV (Sportif Arazi Aracı) ve kamyonlara olan talebin artmasından kaynaklandığı belirtildi. Chrysler'ın dünya genelindeki satışlarında da yüzde 12 artış gözlendi. Yılın ikinci çeyreğinde dünya genelinde 723 bin araç sattığını açıklayan şirket, yıllık net kar tahminini de 2,9 milyar dolara revize etti.

Chrysler'ın karlarındaki yüzde 22'lik yükseliş, şirketin tüm hisselerini satın alan İtalyan otomobil üreticisi Fiat için önemini daha da artırdı.

Fiat'ın hissedarları 1 Ağustos'ta yapılan toplantıda, şirketin Chrysler ile birleşmesini onaylamıştı. Ancak, İtalyan yasaları birleşmeye karşı olan hissedarlara hisselerini satma hakkı tanıyor. Fiat yönetimi dün yaptığı açıklamada, hiçbir hisse sahibinin satış hakkını kullanacağına dair bir bildirimde bulunmadığı duyurmuştu.

Analistler ise Milan borsasında işlem gören Fiat'ın hisselerinin değer kaybediyor olmasının, bazı hissedarların senetlerini satmasına neden olabileceğini, bunun da birleşmeyi tehdit ettiğini düşünüyor. Nitekim Fiat yönetimi, bugün yüzde 8,5 değer kaybeden hisselerini geçici olarak işleme kapattı.

Yazarlar