Otomobil Corolla tasarruf yaptıracak!

Corolla tasarruf yaptıracak!

07.01.2013 - 00:20 | Son Güncellenme:

Toyota’nın Türkiye’de bu yılın ortalarında yaklaşık 150 milyon euro’luk bir yatırımla üretilmesine başlanacak yeni Corolla, Japon üreticinin Avrupa’daki satışlarının artırılmasının yanı sıra kârlı bir yapıya kavuşmasına da büyük destek olacak.

Corolla tasarruf yaptıracak


Adapazarı fabrikasında üretilerek başta Doğu Avrupa ve Körfez ülkelerine ihraç edilmesi planlanan yeni Corolla, bir yandan Toyota Türkiye’nin ihracat cirosunu yıllık 2.5 milyar dolara yükseltirken, Avrupa’da kârlılık peşinde koşan Japon üreticinin de yüzünü güldürecek. Toyota Avrupa CEO’su Didier Leroy, Avrupa’daki krize rağmen son 5 yıldır ilk kez kâr açıklamaya hazırlandıklarını belirtirken, amaçlarının satış adedini yukarılara taşımaktan çok önümüzdeki dönemde kârlılığı artırmak olduğunu söyledi.

Yen etkisi...

2012 mali yılında Avrupa satışlarının sadece 10 bin adet artışla 822 bine ulaşacağını belirten Leroy, kârlılık konusunda yeni üretim organizasyonuna güvendiklerinin altını çizdi.
Auris’in yeni neslinin Türkiye’den İngiltere’ye alındığını, buna karşılık Corolla Sedan üretiminin Adapazarı fabrikasında başlayacağını hatırlatan Leroy, “Bu araç hem Türk pazarında hem de Avrupa’da satılacak. Corolla’yı, Japonya ve Güney Afrika’dan getiriyoruz. Bu da lojistik maliyetleri ve değerli Japon Yeni yüzünden pahalıya geliyor” dedi. Toyota’nın Avrupa’da bulunan ve toplam kapasitesi 600 bini bulan 6 fabrikası sayesinde Japon Yeni’nin değer artışlarından korunabileceğini ifade eden Leroy, halen Avrupa’da sattıkları araçların yüzde 67’sini bu bölgede ürettiklerini, amaçlarının ise bu oranı yüzde 75’e çıkarmak olduğunu sözlerine ekledi. Toyota, 2015’e kadar Avrupa’da yıllık satışlarını 1 milyon adede yükseltmeyi amaçlıyor.
Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, tesisin kurulmasının ardından 1994’te ilk olarak Corolla üretimine başlamıştı. 8. nesil Corolla’yı 1998’de bantlarına alan Toyota Türkiye, 9. neslin üretimini de 2002’de gerçekleştirmişti.