Otomobil CUNDA

CUNDA

01.07.2006 - 11:58 | Son Güncellenme:

Ayvalık’ın hemen karşısındaki şirin mi şirin Cunda Adası’ndayız. Burası sadece bir balık cenneti değil, eşsiz lezzetteki peynirleriyle de ünlüdür.

CUNDA

TATIL KURDU / Nadir Elçi

CUNDA

(2004)

Cunda (Alibey) Adası, Ayvalık’ın hemen karşısında kelimenin tam anlamıyla bir balık cenneti. Burada, papalinasından (sardalyanın küçüğü) istakozuna, midyesinden pinasına (midyenin devi), kalamarından ahtapotuna deniz ürünlerinin her çeşidi bolca bulunur.
Adı üzerinde Cunda, bir ada; daha doğrusu öyleydi. 1964 yılında ana karaya dar bir yol ile bağlandı. İşte ne olduysa bu tarihten sonra oldu. Siperlerde bekleyen yazlık siteler hücuma geçti. Güzelim ada, doğasına uymayan çirkin yapılarla doldu.
Sokakları daracık
Neyse ki, eski evlerin yanyana sıralandığı, taş döşeli daracık sokaklarında dolaşmanın ayrı bir keyif olduğu ana yerleşim yerine dokunulmadı. Cunda’ya ne zaman gitsem, bir iki saatimi ara sokaklarında dolaşmaya ayırırım. Evlerine, kapı ve pencerelerindeki birbirinden güzel tahta işçiliğe, kapı tokmaklarına, bahçe duvarlarına... Pek çok şeye, sanki ilk defa görüyormuş gibi hayran olurum.
Tekneden şaşmayın
Yolculuğa özel otonuzla çıktıysanız, Ayvalık’ta park edip, Cunda’ya tekneyle geçmenizi öneririm… Emin olun keyfi bir başkadır. İskeleye yanaşırken, sahildeki yaya yolunun hemen arkasında yanyana dizili balık restoranlarının rıhtımdaki uzantılarını görürsünüz. Önlerinde bağlı tekneleri, eğer ağ temizleyen birileri varsa martıların suya pike edişlerini keyifle izlersiniz.
Şimdi tam zamanı
Sahildeki restoranlarda aradığınız her balığı, aklınıza gelen gelmeyen her deniz ürününü bulabilirsiniz. O kadar mı? Ege’nin birbirinden güzel otlarından yapılmış salata ve nefis zeytinyağlı mezelerinin de tadına doyamazsınız.
Temmuz, Ağustos aylarında buralardaki restoranlar dolup dolup boşaldığı için, fiyatlar haliyle tırmanır. Cunda’da rakı-balık keyfi yapmak istiyorsanız, Eylül-Ekim tam zamanıdır. Bu arada "Cunda’nın kışın ve yağmurlu fırtınalı havalarda da bir başka keyifli olduğunu unutmayın" derim.
CUNDA

Cunda’nın arka yüzü
Cunda’ya önden bakarsak, sahilinde dizili birbirinden güzel balık restoranları, eşsiz taş evleri görürüz. Arka tarafta ise bizi, eşsiz bir doğanın kucakladığı tertemiz bir deniz bekler.

BENİMMEKANIM

Ada Mandıra
Zeytinyağının hası, yoğurdun hakikisi, kelle ve tulumun en

CUNDA
alası iskeleye 50 metre mesafedeki Cunda çarşısındadır. Ada, bizim aile mandıramızdır. Cemal ve Ali Gülören kardeşlerin peynirleri enfestir. "Neden" derseniz; kullandığı koyun ve keçi sütleri çok özeldir. Dahası vardır ama, meslek sırlarıdır. (0266 327 2323)

Ada Restoran
Ada Restoran’ı halis mulihlis Cundalı Hüseyin Ezer işletir. Kendisi balık üstadıdır. Zeytinyağları kendi zeytinliklerindendir ve tek kelimeyle enfestir. Mutfak, b
CUNDA
u işlerin erbabı Zeynep Aslan’dan sorulur. Mezeleri aladır, her ikisi de güzel insanlardır. Buranın yazın rıhtımında, kışın yüksek tavanlı eski taş binasında bir-iki kadeh parlatmanın keyfi doyumsuzdur. (0266 327 1928)
Kapya
Ben Cunda’ya her gidişimde, harekete yakın olmak için eski yerleşim yerinde kalmayı tercih ederim. Adresim ise, apart otel Kapya’dır. Özgün mimarisine, odalarına ve enfes havuz başı kahvaltısına bayılırım. Burada, evimdeki kadar rahat ederim. (Tel:0266 327 1321)
CUNDA

Taş Kahve
İskelenin karşısındaki Taş Kahve, inanılmaz yükseklikteki tavanı ve enfes mimarisiyle insanı adeta büyüler. Burası en sıcak günde serindir. Çay her zaman tazedir.
Geziyolu
İstanbul - Cunda
İstanbul-Bandırma
000.0 km.İstanbul’dan İdo’nun hızlı feribotuyla Bandırma’ya geçiyoruz.

Bandırma-Cunda
000.0 km. Aracımızın kilometresini Bandırma çıkışında “Jet üssü önünde" sıfırlıyoruz.
008.6 km. Sola Bursa, sağa Balıkesir.
011.7 km. Manyas Kuş Cenneti sapağı.
044.3 km. Bursa-Balıkesir sapağı. Sol taraftaki Türker dinlenme tesisleri bugüne kadar gördüklerimin en büyüğü. İçinde restoran ve kafelerin yanısıra, hipermarketi ve bir de alışveriş merkezi var.
048.2 km. Susurluk.
054.2 km. Yörsan Fabrikası ve satış mağazası.
054.2 km. Ulusoy Dinlenme Tesisleri. Shell hemen yanında.
086.3 km. Balıkesir tabelasının önündeyiz.
092.2 km. İstasyonun önünden sağa sapıyoruz.
115.4 km. Balıkesir-Edremit yolu üzerindeki en iyi kafe restoran Şamile.
169.5 km. Havran’dayız. Biraz ilerde sağdaki kale gibi taş bina Özaydınlı zeytin, zaytinyağı ve turşu fabrikası. Bir numaralı müşterisi İsrail.
173.3 km. Burhaniye-İzmir sola. Edremit Çanakkale sağa.
211.4 km. Ayvalık sapağı.
221.0 km. Cunda merkezdeyiz.
Çirkinlik sona eriyor
Sahildeki restoranların önündeki ve devamındaki derme çatma tezgah ve büfe sahiplerine bunları kaldırmaları için 30 Eylül’e kadar süre tanındı. Cunda’yı eski özgün haline kavuşturacak bu uygulama için Ayvalık’ın yeni belediye başkanını tebrik ediyorum.