Otomobil Daha çevreci vergi önerisi

Daha çevreci vergi önerisi

15.10.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

.

Daha çevreci vergi önerisi
Levent Köprülü

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), son dönemlerde sıkça gündeme gelen küresel ısınma karşıtı çabaları da dikkate alarak çevre kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla devlet, sektör ve tüketicinin de lehine olacak formüller üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Bu konuda bir rapor hazırlayan ODD, bunu Çevre ve Orman Bakanlığı’nın yanı sıra Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na da sundu.
Otomotivde uygulanan vergilerle ilgili değişiklik yapılması önerisini içeren raporla, çevre kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla daha az emisyon (kirlilik) yayan yeni nesil araçların teşvikinin hedeflendiğini kaydeden ODD Yönetim Kurulu Üyesi ve Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, raporla 2003 - 2004 yıllarında uygulanan hurda teşvikinin kapsamını genişleten öneriler sunulduğunu belirtiyor. Buna göre çevreyi kirleten yaşlı araçların kullanımı, yüksek motorlu taşıt vergileriyle caydırılırken, daha az kirleten yeni nesil araçlar daha düşük vergilerle teşvik edilmiş olacak.

Avrupa’da destek var
Avrupa Birliği ülkelerinin çevre konusundaki hedeflerinin, araç üretim standartlarının yanı sıra uygun vergilendirilme politikalarıyla da desteklendiğini belirten Aybar, Türkiye’nin motorlu araç parkının önemli bölümü yaşlı ve teknolojik olarak eski, havayı daha çok kirleten araçlardan oluştuğunu hatırlatıyor.
Örneğin Almanya’da Euro 3, Euro 4 seviyesindeki egzoz emisyonlu yeni araçların satış vergisinden benzinli araçlar için 307 euro, dizel araçlar için 614 euro indirim yapılıyor. Emisyon oranı 90gr/km’nin altında kalan benzinli araçların vergi indirim miktarı da 512 euroya kadar çıkıyor.
21 yaş ve üzeri araçlann, toplam araç parkındaki oranının yüzde 24’leri bulduğuna dikkat çeken Aybar, bunun satın alma gücünün düşüklüğü, vergi yükü nedeniyle yeni araç fiyatlarının yüksekliği ve yaşlı araçlara daha düşük motorlu taşıtlar vergisi (MTV) uygulanması gibi nedenlere dayandığını kaydediyor.