Otomobil ‘Eğer teşvik edilirse elektrikli araç üretiriz’

‘Eğer teşvik edilirse elektrikli araç üretiriz’

29.06.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Tofaş CEO’su Ali Pandır, “Hükümetin teşvik etmesi ve özendirmesi halinde iki ayda elektrikli araç üretimine başlayabilecek durumdayız” dedi

‘Eğer teşvik edilirse elektrikli araç üretiriz’

Tofaş CEO’su Ali Pandır, Fiorino’nun elektrikli versiyonunun seri üretimi konusunda kriz öncesinde fabrikada fizibilite çalışmaları yürüttüklerini, dolayısıyla hükümetin teşvik etmesi ve özendirmesi halinde fazla yatırıma gerek duymadan elektrikli araç üretimine başlayabilecek durumda olduklarını kaydetti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın test ettiği ve ünlü Türk tasarımcı Murat Günak’ın tasarladığı “Mindset” ile gündeme gelen elektrikli otomobil üretimi konusunda, Tofaş’ın bir dönem araştırmalar yaptığını kaydeden Pandır, “Şu an Bursalı Fiorino ve Doblo’nun yurt dışında elektrikli versiyonları yapılıyor. Biz de petrol fiyatlarının yüksek seyrettiği dönemde araştırmalar yaptık. Gerektiğinde, bantlarımızda elektrikli araç üretebilecek durumdayız” dedi.
Elektrikli araç için hükümetin teşviğinin ve kamu alımları yapmasının çok önemli olduğuna değinen Pandır, “Bu araçların Avrupa’da dönüşümünü yapanlar var. Sonuçta elektrikli bir Fiorino, benzinlisinin dört katı fiyata satılıyor. Yani maliyeti çok yüksek. Bu yüzden sadece teşvik değil, kamu alımlarıyla özendirmek de önemli” ifadesini kullandı.
Pandır, mühendislik çalışmasının fazla olmaması halinde, yılda birkaç bin adet elektrikli araç üretiminin mümkün olduğunu da sözlerine ekledi.

“Fiat’tan iş alabiliriz”
Özellikler hükümetin uyguladığı teşvikler sonrasında Tofaş’ın Ar-Ge bölümünü geliştirdiğini ve bir projenin yüzde 80’ini tek başına yapacak düzeye geldiğini anlatan Pandır, “Yeni Doblo projesiyle birlikte yeteneklerimizi en üst noktaya taşıdık” diye konuştu.
1994’te 8 kişilik çekirdek kadroyla kurulan ve bugün 450 kişiyle çalışan Tofaş Ar-Ge Merkezi’ne yaptıkları yatırımları kesinlikle azaltmadıklarını kaydeden Pandır, “Şu an mevcut ürünlerimizin yeni versiyonlarının geliştirilmesiyle uğraşıyoruz” dedi. Yaptıkları yatırımlarla, kendi üretmedikleri araçlar için de Ar-Ge yapabilecek duruma geldiklerini hatırlatan Pandır, Bursa’da üretilen modellerin geliştirme çalışmalarının üst üste geldiğini, ancak 2011-2012 yılları arasında bu temponun azalacağını söyledi. Pandır, “Bu dönemde Ar-Ge kapasitemizi İtalya’dan alacağımız işlerle doldurmayı planlıyoruz” ifadesini kullandı.

Ödenek başvurusu yok
Son dönemde teşvikler nedeniyle yurt dışından gelen siparişlerde artışlar olduğunu da söyleyen Pandır, bu nedenle kısa çalışma ödeneği başvurusu yapmaktan vazgeçtiklerini bildirdi.
Özellikle Almanya ve Fransa’dan gelen taleplerde ciddi artışlar olduğunu kaydeden Pandır, “Artan siparişler ve yılın son çeyreğinde devreye girecek yeni Doblo’nun üretimi sayesinde işçilerimizi yeniden evlerine yollamadan devam edeceğiz. Kısa çalışma ödeneğine başvurmaktan da vezgeçtik” dedi.

Yeni Doblo 2009 sonunda tanıtılacak

Haberin Devamı

Kod adı “263” olan yeni Doblo’nun çalışmalarının tüm hızıyla sürdüğünü, şu an yol testlerinin sürdürüldüğünü belirten Fiat Marka Direktörü Okan Baş, aracın yıl sonunda tanıtılmış olacağını kaydetti.
Aracın üretimine eylül sonunda başlanacağını kaydeden Baş, “Tamamen yepyeni bir araç olacak. İlk etapta iki farklı boyda ve Cargo, Combi, Panorama olmak üzere üç farklı gövde tipinde üretilecek. Daha sonra yeni versiyonları da gelebilir. Boyutları ve konforu artırıldı. Teknolojisiyle sınıfında ilk olacak pek çok yeniliğe de imza atacak” dedi.
Yeni araçta da Doblo isminin kullanılıp kullanılmayacağına henüz tam karar verilmediğini söyleyen Baş, bununla birlikte yıllık üretim adedinin 140 bin olarak planlandığını belirtti.  Baş, bugüne kadar 900 bin adedin üzerinde üretilen mevcut Doblo’nun bazı modellerinin, bir süre daha üretimde kalacağını hatırlattı.