Otomobil Ellerinde oje yerine motor yağı var

Ellerinde oje yerine motor yağı var

18.03.2014 - 17:54 | Son Güncellenme:

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde üniversite mezunu genç kız 3 yıldır çalıştığı motor tamir dükkanında motor ustası olmak istiyor.

Ellerinde oje yerine motor yağı var

Kdz. Ereğli ilçesinde yaşayan Özlem Samat (29) muhasebe ve ofis işleri için işe alındığı motor tamir dükkanında usta olmak için yoğun çaba sarf ediyor. Araçların altına yatıp bakımlarını yapan, lastik söküp, motor bloklarını tamir eden 4 yıllık Üniversite mezunu Özlem Samat işini severek yaptığını söyledi.
Üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulamadığını ve Kışla Sanayi Sitesi’nde faaliyet gösteren motor tamir dükkanında muhasebe işlerine bakması için işe alınan Özlem Samat, araba tutkunluğu nedeniyle kısa sürede ustası Murat Karakaya’nın yanında ustalık öğrenmeye başladı. Motor tamiri ve araç bakımı konusunda yeteneği fark edilen Özlem Samat aynı zamanda çıraklık eğitim merkezinde de kurs görmeye başladı.

Kdz. Ereğli’de kurulu bulunan iki sanayi sitesinde tek bayan motor ustası olarak çalışan Özlem Samat yaşıtındaki bayanların elleri ojeli yüzü makyajlıyken kendi ellerinin yağ ve kir içinde olmasından dolayı burukluk yaşamadığını belirterek “Ben ekmeğimi bu ellerle kazanıyorum” dedi.

ÖZLEM SAMAT : “BU İŞİ SEVEREK YAPIYORUM”
Samat konuşmasında "Bu işi hemen hemen 2,5 sene oldu başlayalı. Zaten çıraklıkla başladım ben bu işe. Sanayimizde çıraklık okulu açıldı. Ona da başladım. Şu an zaten orada ki de eğitimim devam ediyor. Burada iki tane ustamız var. Onların sayesinde bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum. Bu işin erkeği bayanı yok. Gücüm yettiği sürece bayan olarak ta bu işi seviyorum. Araçlara karşıda tutkunluğum olduğu için işimi severek yapıyorum. İlk girdiğimde zorlandım. Kolay değil. Bir motora baktığın zaman bir bayan olarak neyin ne olduğunu anlayamazsın. Ama ustalarımızın sayesinde bu işi az çok öğrendik. Çevreden görenler sevinerek tepki veriyorlar. Buraya bayan bir gurup gelmişti, bir keresinde. Hani 'Kadının yapamayacağı bir iş yoktur' gibilerinden bana çok güzel tepki verdiler. Bu da benim hoşuma gitti. İşimi daha da severek yapmaya başladım. Bunu başardım da. Çalışıyoruz. Şükürler olsun ekmeğimizi de kazanmaya devam ediyoruz.”

ÜNİVERSİTE MEZUNU MOTOR USTASI
Üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulamadığını ve muhasebeci olarak alındığı iş yerinde motor ustalığı öğrenmeye başladığını dile getiren Samat, ailesinin de ilk başlarda bu işi yapmasına karşı çıktığını ifade etti. Samat konuşmasında “ 4 yıllık işletme mezunu olan ancak iş bulamadığı için sanayi sitesinde işe girdiğini kaydeden Samat "Ailem herhangi bir şey söylüyor mu derken tabi sonuçta bir ailedir. Sonuçta onlarında tepkisi vardı. Hani 'Kızım sen motor işinden ne anlarsın' dediler. Tabi onlarda evin tek kızı olduğum için erkek gibi yetiştiğim için bu şekilde bir tepki vermiyorlar. Mezuniyet durumum ben üniversite mezunuyum. 4 yıllık işletme bölümü mezunuyum. Hayat işte. Bu duruma kadar getirdi. Ülkemizde işsizlik oranı çok olduğu için elimizden geldiği imkanları da ama değerlendirdik, ama değerlendiremedik. Ancak bu duruma kadar geldik. Açıkçası işimden memnunum" dedi.

YAŞITLARININ ELLERİNDE OJE, ONUN ELLERİNDE İSE MOTOR YAĞI VAR
Yaşıtındaki bayanların elleri ojeli yüzü makyajlı iken kendi ellerinde motor yağı olan genç motor ustası adayı Özlem Samat sözlerini şu şekilde sürdürdü; “ Ben diğer bayanlar gibi masa başında oturup, hesap kitap yani sadece bunları göremiyorum. Çünkü ben hiperaktif olduğum için durduğum yerde duramıyorum. Ben şu anda bu iş yerinde ama hesap kitap, ama motor, ama lastik sökümü gibi işlerimizde bulunuyorum. Bir tek hesap kitap işi yapmıyorum. Her türlü işe koşuyorum. Diğer bayanların ellerinde oje varken bizim ellerimizde gördüğünüz gibi yağ var. Ama ben bundan dolayı hiç bir zaman burukluk yaşamadım. Çünkü ben ekmeğimi bu eller sayesinde kazanıyorum. ‘Ekmeğini taştan çıkartıyor’ derler ya, benimkisi de o hesap."

USTALARI ONU ŞAŞKINLIKLA İZLİYOR
Özlem Samat’ın ilk işe girdiğinde bu işi yapabileceğini hiç zannetmediklerini ve azmi sayesinde kısa sürede her işi yapmaya başladığını ifade eden 24 yıllık usta olan İsa Yılmaz (34), kendilerinden önce her işe sarıldığını söyledi. "Biz sadece hesap işine bakar diye tahmin ederken o lastik sökümü kriko kaldırma temizlik ve diğer işlerle meşgul oldu. Bizden önce her işe sarılıyor. Bizde şaşkınlık içerisinde bakıyoruz bu duruma. Bu işi de severek yapıyor. Biraz daha çalışırsa illa ki motor ustası olur. Kendisini çıraklık eğitimine de yazdırdık” dedi.

Otomobil tutkunu Özlem Samat’ın en büyük hayali ise bir otomobile sahip olmak. Çalıştığı iş yerinden elde ettiği kazanç ile ailesini geçindirdiğini dile getiren Samat, bir otomobil sahibi olmak için yetkililerin kendisine destek olmasını bekliyor.

Haberin Devamı

Ellerinde oje yerine motor yağı var

Yazarlar