Otomobil En çekişmeli yarış için geri sayım başladı...

En çekişmeli yarış için geri sayım başladı...

04.05.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Formula 1’in en çekişmeli pisti olarak ün yapan İstanbul Park, 9-11 Mayıs arasında dünyanın en hızlı yarışçılarını ağırlamak için gün sayıyor. Startını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün vermesi beklenen yarış için pilotlar ve destek veren firmalar hazır...

En çekişmeli yarış için geri sayım başladı...

Dünyanın en çok izlenen sporları arasında ilk sıralarda yer alan Formula 1’in 2008 sezonu tüm hızıyla sürerken, İstanbul, sezonun 5. yarışı olan Petrol Ofisi Türkiye Grand Prix’sini ağırlamak için gün sayıyor.
Üç yıllık geçmişi olmasına karşın Formula 1 plotları tarafından en çok beğenilen ve çekişmeli olduğu belirtilen İstanbul Pakr’ta koşulacak yarış, sıralama ve antrenman turlarıyla birlikte 9-11 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bu yıl tarihi biraz daha geriye alınan Türkiye GP’si için gerek takımlar, gerekse de pilotlar açısından tüm hazırlıklar son aşamasına gelirken, F1’e destek olan bazı firmalar da çeşitli aktivitelerle Türk yarışseverleri havaya sokmaya çalışıyor.
Son anda bir aksilik olmaması halinde startı ve ödülleri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün vermesi planlanan yarış nedeniyle İstanbul’un bu haftayı oldukça hareketli geçirmesi bekleniyor. Gül, yarış öncesinde de start noktasında pilotlara tek tek şans dileyecek.
İstanbul’daki hareketliliğin başını pilotlar için düzenlenecek toplantılar çekerken, yarış öncesi pilotlar ve ünlüler arasında gerçekleştirileceği belirtilen futbol karşılaşması da, bu hareketliliğin en büyük nedenlerinden biri olacak.
Ayrıca İstanbul Park Pisti, bu hafta sonu Formula 1’in yanı sıra Porsche Mobil 1 Super Cup’ın bu sezondaki üçüncü yarışına da ev sahipliği yapacak. Modifiye edilerek daha da güçlendirilen ve artık 420 HP güç üreten Porsche 911 GT3 yarış araçları, F1 araçlarından önce pistte olacak.
2008 Formula 1 sezonunun “saat yönünün tersine dönülen” ilk yarışı olması açısından da önem taşıyan Petrol Ofisi Türkiye Grand Prix’si, hızlı olması ve pistin 8. virajıyla hayli çekişmeli geçecek.

Lastikler önem kazanacak

F1’in tek lastik sağlayıcısı olan Bridgestone, İstanbul Park’ta koşulacak yarış öncesinde aşınma direnci yüksek lastikler hazırlamış. 6 sağ ve 8 sol olmak üzere 14 zorlu viraja sahip pistin ünlü 8. virajıysa, araçlara uyguladığı merkezkaç kuvveti nedeniyle pilotları en zorlayacak bölüm. Pistin birçok farklı viraj tipine sahip olmasının, araçları ve dolayısıyla da lastikleri hayli zorlayacağına dikkat çeken Bridgestone Motorsport Lastik Geliştirme Direktörü Hirohide Hamashima, bu nedenle İstanbul’a aşınma direnci yüksek karışımlara sahip lastikler getireceklerini söyledi.
Başta McLaren Mercedes pilotu Lewis Hamilton olmak üzere pek çok pilot da, lastikleri bu pistte çok iş düşeceğini belirtiyor. Geçen yıl İstanbul’a tüm takımlar için toplam 2 bin 200 lastik getiren Bridgestone’un, bu yıl da benzer sayıda lastikle birlikte gelmesi bekleniyor. Bu arada küçük bir bilgi: F1 aracının ön lastiği 9, arka lastiğiyse 11 kg.
Türkiye Grand Prix’si öncesi Formula 1’e destek olan bazı firmaların aktiviteleri de sürüyor. Bridgestone ve DHL, internet üzerinden Formula 1 oyunlarını devreye sokarken, Petrol Ofisi ve Shell istasyonlarında F1 yarış araçlarının benzerleri sergileniyor.