Otomobil "Formula 1, sigara demek değildir"

"Formula 1, sigara demek değildir"

04.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Formula 1, sigara demek değildir"

Formula 1, sigara demek değildir


ŞULE YÜCEBIYIK


       Dünyanın en popüler spor aktivitesi Formula 1'in Türkiye'de düzenlenmesi, tütün reklamı yasağı nedeniyle mümkün olamıyor. Formula 1'in en önemli sponsorlarının sigara üreticileri olması nedeniyle, tütün ve sigaraya reklam yasağı getiren ülkelerde gerçekleştirilemiyor.
       Türkiye bu yarışmanın organizasyonu için her türlü altyapı imkanına sahipken, 4207 sayılı kanunun 3. maddesinde yeralan ve tütün firmalarına getirilen sponsorluk yasağı nedeniyle aday bile olamayacak.
       Formula 1'i Türkiye'ye getirmeye çalışan Türkiye Otomobil ve Motorsporları Federasyonu (TOMSFED) Başkanı Mümtaz Tahincioğlu, yasada yapılacak küçük bir değişiklikle Türkiye'nin büyük bir tanıtım fırsatı yakalayabileceğini söyledi.
       Formula 1'in "sigara" ile aynı anlama gelmediğini belirten Tahincioğlu "Bu bir spor müsabakası ve arkasında tütün üreticileri kadar başta otomotiv firmaları ve bankalar olmak üzere onlarca sektörün desteği var" dedi.
       Tahincioğlu, TOMSFED olarak Formula 1'in 2003 yılında Türkiye'de düzenlenmesi için Uluslararası Otomobil Federasyonu'nda da (FIA) lobi gücüne sahip olduklarını, Türkiye için bin yılda bir doğabilecek bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini söyledi.

Türkiye bu fırsatı kaçırmamalı

       * Formula 1, 1997'de 200 ülkede 51 milyar kişi tarafından izlendi. 133 ülke televizyonu yarışmayı canlı yayınlıyor.
       * Düzenlendiği ülkede 6 bin kişilik iş hacmi yaratıyor.
       * 1997'de Belçika'da düzenlenen Formula 1, bu ülkeye 50 milyon dolar gelir getirdi.
       * Formula 1'i seyretmek için 30 - 40 bin yarışsever, 3 - 5 bin medya mensubu geliyor.

Opel Astra Coupe ve Agila sonbaharda Türkiye'de

       Opel, bu yıl Cenevre Otomobil Fuarı'nda tanıttığı iki iddialı modeli Astra Coupe ve Agila'yı sonbaharda Türkiye'ye getiriyor.

Eğlenceli minivan

       Opel'in yeni mikro vanı Agila, mini otomobiller sınıfında yepyeni bir tarz yarattı. Sadece 3.5 metre uzunluğundaki Agila, dört koltuklu bir otomobilden, yükleme zeminli iki kişilik bir minivana dönüşebilecek esneklikte tasarlanmış.
       Agila'nın iki tip motor seçeneği bulunuyor:
       * 58 beygir gücündeki 1.0 litre, üç silindirli motorun yakıt tüketimi 100 km'de 6.3 litre.
       * 75 beygir gücünde 1.2 litre hacmindeki dört silindirli motor. Bu motor Agila'yı 155 km maksimum hıza ulaştırıyor. 100 km'de sadece 6.5 litre yakıt tüketiyor.
       Opel ve Japon ortağı Suzuki tarafından ortaklaşa üretilen Agila, iç mekanında sunduğu çekmece, bardak tutucu, kapaklı bölmelerle daha da pratik hale getirilmiş.

Astra'nın spor coupesi

       Geçen yıl sınıfında Avrupa'nın en çok satılan otomobili olan Opel Astra'nın iki kapılı spor modeli Coupe, üç değişik motor seçeneği ile sunulacak.
       * Satışına Aralık 2000'de başlanacak 2 litrelik turbo motor, 190 beygir gücüyle serinin en güçlü motorunu oluşturuyor. Maksimum hızı 240 km ve 100 km'de 8.9 litre yakıt tüketiyor.
       * 147 beygir gücünde 2.2 litrelik yeni alüminyum motor ise Astra Coupe'yi 100 km'ye 8.5 saniyede getiriyor ve 220 km maksimum hıza ulaştırıyor.
       * Opel'in Astra, Vectra ve Zafira'da kullandığı 115 beygir gücünde 1.8 litrelik motora sahip. 125 beygir gücünde ve 0 - 100 km hızlanma süresi 9.5 saniye.

Benzinden değil çorbadan kazanıyorlar

       Benzininiz bittiğinde ne yaparsınız? En yakın benzin istasyonuna gider, ihtiyacınız olan benzini alıp yolunuza devam edersiniz değil mi? Hayır, o eskidendi. Şimdi, pompacı deponuzu doldururken birşeyler atıştırıyor, sonra markete gidip mutfak için alışveriş yapıyorsunuz. Otomobilinizin bakımı yapılırken, siz kitap reyonunda kendinize kitap ya da kaset seçmekle meşgulsünüz.
       Özellikle büyükşehirlerde benzin istasyonları birer alışveriş merkezine dönüşüyor. Petrol şirketleri gördükleri ilgiden çok memnunlar. Shell Türkiye Genel Müdürü Melih Türker, restoranıyla, marketiyle tüketicinin ihtiyaçlarını karşılayan istasyonların günde 2500 doları aşkın ciro yaptığını belirtiyor. Bazı istasyonlarda bulunan kafe ve restoranların uğrak noktası haline geldiğini belirten Türker, ciroların yüzde 30'undan fazlasını benzin dışı satışların oluşturduğunu söylüyor.
       Shell istasyonlarına çok yakında ATM makinalarının konacağını anlatan Türker, part time çalışacak gençleri pompa elemanı olarak isdihtam ederek daha da modern bir imaja kavuşmak istediklerini vurguluyor.