Otomobil “Günde 20 taksiye binip 1500 sayfalık teklif verdik”

“Günde 20 taksiye binip 1500 sayfalık teklif verdik”

12.07.2010 - 00:08 | Son Güncellenme:

New York taksi ihalesi için “V1” adlı projeyi hazırlayan Hexagon Studio ekibi, bunun için ABD’de her gün 15-20 taksiye binmiş. İhale komisyonuna sunulan teklif ise 1500 sayfa...

“Günde 20 taksiye binip 1500 sayfalık teklif verdik”

Tıpkı İngiltere’nin başkenti Londra gibi taksileriyle ünlü olan New York’a daha çağdaş ve çevreci araçlar kazandırmak için New York Taksi ve Limuzin Komisyonu (TLC) tarafından “Yarının Taksisi” (Taxi Of Tomorrow) adı altında açılan ihalede değerlendirme sürüyor. Bu ihalede Karsan için Hexagon Studio tarafından geliştirilen “V1” kod adlı taksi konsepti de yarışıyor.
TLC’nin bu ay içinde ciddi şekilde ilgilendikleri şirketleri çağıracabileceğini söyleyen Hexagon Studio Genel Müdürü Tolga Doğancıoğlu, “Bir anlamda finale kalan şirketleri çağırıp, projeyi detaylı anlatmalarını ya da incelemeyi isteyebilirler. Biz bu şirketler arasında olacağımıza inanıyoruz ve her iki duruma da hazırlıklıyız” dedi.
İhaleye katılmaya, üç yıl önce Amerikalı yatırımcıların Türkiye’de üretmeyi düşündükleri ancak daha sonra anlaşmazlık nedeniyle vazgeçilen Standart Taxi projesinden sonra karar verdiklerini hatırlatan Doğancıoğlu, asıl sürecin 14 Ocak’ta başladığını söyledi.
O tarihten mayıs ayının sonuna, yani teklifin verilmesine kadar geçen sürede 18 bin saatlik çalışma yaptıklarını, bunun içinde mühendislik ve pazar araştırmalarının bulunduğunu anlatan Doğancıoğlu, “ABD’ye gidip pazardaki tüm araçları inceledik. Bunun için her birimiz günde en az 15-20 kez taksiye bindik. Sürücüleriyle konuştuk. Taksi filolarını ziyaret ettik. Yerli ve yabancı danışmanlardan da destek aldık” dedi.
Sonuçta farklı bir araç konsepti ortaya çıkarttıklarını söyleyen Doğancıoğlu, “Tasarladığımız araç aynı zamanda New York’a yakışan bir araç oldu. Yani bir ‘çirkin ördek yavrusu’ değil” ifadesini kullandı. Doğancıoğlu, hazırladıkları aracın cam tavana ve bugüne kadar pek rastlanmayan farklı araç içi eğlence sistemlerine sahip olduğunu kaydetti.

‘Neredeyse bir ay uyumadık!’
Yaklaşık 1500 sayfalık teklif dökümanı hazırladıklarını ve bunu 11 kopya yani 16 bin 500 sayfa halinde sunduklarını anlatan Tolga Doğancıoğlu, “İhale komisyonu üyeleri bile daha önce böyle detaylı çalışmayla karşılaşmadıklarını söylediler. Bizim keyif aldığımız an da oydu” dedi.
Teklif dosyasında Türk otomotiv endüstrisini detaylarıyla anlattıklarına dikkat çeken Doğancıoğlu, “Türk otomotiv endüstrisine dair önyargı oluşmasını, Türkiye’den gelmenin dezavantajını hissetmek istemedik” ifadesini kullandı. Son bir ay 40-45 kişilik ekibin nedereyse uyumadan çalıştığını söyleyen Doğancıoğlu, “Bu ekipte mühendisinden danışmanlarına kadar herkes vardı. Hatta Jan Nahum bile...” dedi.
İhalenin olumsuz sonuçlanmasının, “son” anlamına gelmeyeceğini de kaydeden Doğancıoğlu, “Çıkış noktamız New York pazarı, ancak nihai pazarları daha farklı olabilir. Sonuçta farklı özelliklere göre ayarlanabilecek, farklı versiyonları üretilebilecek bir araç tasarladık” ifadesini kullandı.

2015’te Italdesign’a rakip olacak
Halen New York taksi projesi üzerinde çalışmaya devam eden Hexagon Studio’nun en büyük hedefi, 2015’te Avrupa’nın önde gelen tasarım ve mühendislik firmaları arasında yer almak. Bunun için kendisine Italdesign ve Edag gibi ünlü firmaları rakip alan Kıraça Holding ile Hexagon Grup Şirketleri’nin ortak girişimi Hexagon Studio, özellikle yerli traktör üreticilerine yaptığı tasarımlarla da adından söz ettirmiş. Karsan’ın yanı sıra savunma sanayii ve denizcilik gibi sektörlere de hizmet veren Hexagon’un bünyesinde şu an 100 kişi çalışıyor. Üç ayrı merkezde faaliyet gösteren ve yakın zamanda 3 milyon euro’luk yatırımla gerçekleştirilen tesise taşınacak Hexagon Studio’nun geçen yılki cirosu 10 milyon TL. Bu yıl ise hedef 15 milyon TL ciro yapmak.