Otomobil Heuliez için kader haftası

Heuliez için kader haftası

28.03.2010 - 22:57 | Son Güncellenme:

Alphan Manas’ın Fransız Heuliez’ye talip olması bölgedeki Fransızların Türkiye’ye bakışını değiştirirken, adı açıklanmayan firmalarla ortaklık için görüşmeler son aşamaya geldi

Heuliez için kader haftası

Zordaki Fransız otomotiv firması Heuliez için teklif veren ve Fransa hükümetiyle bir ön anlaşma imzalayan Brightwell Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alphan Manas, 31 Mart’a kadar uygun bir teklif sunabilmek için görüşmelerini sürdürüyor.
Fransız makamlarının şart koştuğu üzere, sanayi kökenli bir şirketle ortaklığa giderek Heuliez’yi satın almak isteyen Manas, görüşme yaptığı şirketlerin adını vermekten kaçınırken, gidişatın olumlu olduğunu söyledi. Proje için büyük holdinglerden destek gelmediğini kaydeden Manas, bununla birlikte daha küçük ölçekli firmalarla görüştüklerini belirtti.
“Üç aydır bu işin peşinden koşturuyoruz, ancak yatırımcılar son iki haftadır projeye ilgi göstermeye başladı” diyen Manas, görüşmelerin olumlu sonuçlanması halinde teklif mektubunu Fransızlara bizzat götüreceğini kaydetti. Gelişmelerin olumlu seyretmesi durumunda bunun, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 6-7 Nisan’da Fransa’ya yapacağı ziyaretle birlikte farklı bir hava oluşmasına yardımcı olacağını söyleyen Manas, “Keşke her şey yolunda gitse ve sayın Başbakan’ın ziyareti, bu anlaşmayı duyurmak için bir fırsat olsa” ifadesini kullandı.

Türklere ilgi arttı
Özellikle fabrikanın bulunduğu bölgede yaşayan halkın, Türklere bakışının değiştiğini dile getiren Manas, başta oitou-Charentes bölgesi başkanı Segolene Royal olmak üzere pek çok Fransız milletvekilinin de büyük destek verdiğini kaydetti.
Fransız sendika temsilcileriyle uzun görüşmeler yapan ve bölge milletvekilleriyle bir araya gelen Manas, kendisine gösterilen ilgiden memnun olduğunu belirten Manas, “Orada yaşayanların Türkiye ve Türklere karşı bakış açısı olumlu şekilde değişti. Trene bindiğimi görüp, el sallayanlara rastladığımda her defasında şaşırıyorum. Böyle bir yatırımın gerçekleşmesi, Fransa’nın Türkiye’ye bakışını da farklı bir hale getirecek” diye konuştu.
Heuliez’de üretilecek “Mia”nın tasarımcısı Murat Günak’ın da Almanya’da temaslar yaptığını, hükümet ve yerel yönetim yetkililerine sunumlar gerçekleştirdiğini belirten Alphan Manas, “Almanya’dan da çok olumlu tepkiler var. Bazı belediyeler Mia’ya büyük ilgi göstermiş durumda” dedi. Alman yerel yönetimleri, Mia’yı “oto paylaşımı” olarak bilinen ve araçların belirli sürelerle ortak kullanılmasına olanak veren sistem için uygun olabileceğini düşünüyorlar.